Mõnevõrra ootamatult lülitab see ajukeskus valu välja, mitte sisse. Asub see valuvaigistuskeskus piirkonnas, kus vähesed inimesed oleksid oodanud - ala kannab nime amügdala ehk mandeltuum, mida sageli peetakse hoopis negatiivsete emotsioonide ja ärevuse koduks, kirjutab väljaanne Medical Xpress.

"Enamik eelnevaid uuringuid on keskendunud sellele, millised piirkonnad tegelevad valutunde sisselülitamisega," rääkis uurimistöö autor, neurobioloog Fan Wang. „Valu töötlemiseks on nii palju piirkondi, mis kõik tuleks valu lõpetamiseks välja lülitada. Kuid see üks keskus võib valu enda välja lülitada."

Wang on varem uurinud üldnarkoosi ajal aktiveeritud neuroneid aju supraoptilises tuumas, nüüd jõudsid nad järeldusele, et üldanesteesia aktiveerib valu pärssivate neuronite hulka keskmises amügdalas. Nad nimetaavad oma töös neid CeAga neuroniteks (CeA tähistab tsentraalset amügdalat, ga tähistab aktiveerimist üldnarkoosis).

Hiirtel on suhteliselt suurem keskne amügdala kui inimestel, kuid Wang ütles, et tal pole põhjust arvata, et meil on valu kontrolli all hoidmiseks erinev süsteem.

Kui nüüd teadlased andsid hiirteLE kerget valustimulaatorit, avastasid nad vähemalt 16 valu taatlevat ajupiirkonda, mis kõik said CeAga poolt pärssivat sisendit. Tulemus: hiirtel ei tekkinud valule mitte mingisugust tavapärast reaktsiooni - käppade lakkumist või näo hõõrumist.

"See on nii drastiline. Nad lihtsalt lõpetasid hetkega lakutamise ja hõõrumise," rääkis Wang.

Kui teadlased CeAga neuronite aktiivsuse summutasid, ilmusid hiirtel taas tavapärased valule reageerimise reaktsioonid.

Nüüd otsivad teadlased ravimeid, mis saaksid tulevikus valuvaigistiteks, mis neid rakke suudaksid aktiveerida.

"Teine asi, mida me proovime teha, on (transkriptoom) järjestus põrgust nendest rakkudest välja," sõnas naine. Teadlased loodavad nende spetsialiseeritud rakkude hulgast leida haruldaste või ainulaadsete rakupinna retseptorite geeni, mis võimaldaks väga spetsiifilisel ravimil aktiveerida neid neuroneid ja leevendada valu.