Teadusajakirjas Cell ilmunud uurimus rahvusvaheliselt teadlaste töörühmalt annab lootust, et laamade veres leiduvad antikehad võivad aidata tõrjuda SARS-CoV-2-nakkust.

„See on üks esimestest antikehadest, mis SARS-CoV-2-viirust teadaolevalt neutraliseerivad,“ selgitas Texase ülikooli teadlane ja uurimuse kaasautor Jason McLellan.

Värske uurimus oli jätkuks eelmisele, nelja aasta tagusele teadustööle, mis näitas, et toona üheksa kuu vanuselt laamalt Winterilt kogutud antikehad neutraliseerisid kuue nädala vältel edukalt nii SARS-CoV-1- kui ka MERS-CoV-viirust.

Nüüd selgus, et õnneks tõrjuvad praegu juba nelja-aastase Winteri antikehad tõhusalt ka SARS-CoV-2-viirust.

Üllataval kombel pole see esimene kord, mil laamad antikeha-uuringutesse appi võetud on. Nimelt on laamade antikehasid rakendatud HIVi ja gripiga seonduvas teadustöös ja nende abil on juba avastatud paljulubavaid raviviise. Tänu sellele, et laamade antikehad on väga väikesed, haakuvad need viiruse eri osadega hõlpsamini.

Teadlased loodavad, et neil õnnestub välja töötada antikeha-põhisel ravil rajanev raviplaan äsjanakatunutele.

„Selleks, et vaktsiinid organismi kaitseksid, tuleb neid manustada kuu või kaks enne nakatumist,“ täpsustas McLellan. „Antikeha-põhise ravi puhul viiakse kaitset pakkuvaid antikehi patsiendi organismi vahetult, mis tähendab, et nad peaksid olema haiguse eest kaitstud kohe pärast raviprotseduuri lõppu.

Samuti võib antikehadega olla võimalik ravida ka juba haigestunuid, kuna antikehad võivad haigussümptomite ägedust vähendada.“

Selleks, et vastav ravim patsientideni jõuaks, tuleb siiski teha veel väga palju tööd, nentis Belgias tegutseva Ghenti ülikooli molekulaarviroloog ja uurimuse kaasautor Xavier Saelens.