Need küsimused on endiselt "õhus", ent kui senikogutud andmed ei andnud põhjust otse optimistlik olla, siis uusim infokild annab.

Lõuna-Korea haiguste kontrolli ja ennetuse keskus (KCDC) ehmatas maailma aprillis teatega, et 51 COVID-19 suhtes positiivse proovi andnult leiti viirust ka hiljem, kui nad olid juba terveks kuulutatud. See andis alust oletada, et viirus võib kehas uuesti aktiveeruda.

Korealased lisasid küll, et asja tuleb lähemalt uurida ja süüdi võivad olla halvasti võetud proovid, aga üldist meeleolu see teade loomulikult paremaks ei muutnud.

Vahepealsed nädalad on võimaldanud asja kohta lähemalt andmeid koguda ja tulemus oli positiivsed. Korealased on seda meelt, et pealtnäha uuesti nakatatute testid võivad olla lihtsalt valepositiivsed.

See tähendab, et test tuvastas viiruse olemasolu kehas, aga need olid vaid viirusaine jäägid, mis ei suuda iseseisvalt enam nakatada, ei kandjat ega teisi.

Lõuna-Korea kasutab COVID-19 kandjate tuvastamiseks RT-PCR-testi, mis otsib viiruse geneetilist materjali kehast. See on seni üks täpsemaid võimalikke teste (täpsus 90% või rohkem), aga siiski mitte täiuslik.

Seoulis asuva Chung-Angi ülikooli vaktsiiniarenduse asjatundja Seol Dai-wu selgitab: "The RT-PCR masin ise ei suuda tuvastada nakatamis- ja mitte-nakatamisvõimelisi viiruseosakesi eristada. Test tuvastab vaid, et kas viiruslik komponent on olemas."

KCDC andmetel andsid sel moel valepositiivse testitulemuse 350 inimest. Lisaks pole nad avastanud ühtegi juhtumit, kus selline isik oleks viirust kellelegi edasi andnud.

Rohkem selgust toovad edasised testid. Aga vähemalt hea teada, et seni kogutud andmete põhjal ei saa väita, et peagi uuesti nakatumise oht on reaalne.