Juba keskaegne Must Surm jättis 14. sajandil teatud Euroopa piirkonnad mingil põhjusel peaaegu puutumata. Üheks selliseks immuunsuse saarekeseks oli näiteks Poola ning sellest, et Poola pääses praktiliselt inimkadudeta sai ka alguse Poola tõus suurriigina. Miks nii läks pole tänaseni päris selge. Kas see, et COVID-19 jättis Läti puutumata oli pelgalt juhus ning juhuste kokkulangevus, väheste testide ning viletsa statistika tulemus või on Läti ametnikud ja tervishoiutöötajad tõesti korda saatnud väikestviisi ime?

Peteris Apinis: eestlased ise tassisid nakkuskoldest endale viiruse koju!

Peteris Apinis on endine Läti tervishoiuminister ja Läti Arstide Liidu president aastatel 2006 kuni 2018. Apinis leiab, et Läti pole COVID-19 pandeemia ajal midagi oluliselt eestlastest-leedulastest teisiti teinud.

-Ajal kui Lätis käisid inimesed tööl, oli Eestis vaheaeg ja puhkuste aeg ning inimesed veetsid oma puhkused seal, kuhu polnud pandeemia ajal kõige mõttekam sõita: Põhja-Itaalias ja sellega piirnevates riikides- Prantsusmaal, Austrias, Šveitsis... Te tõite endale ise viiruse Eestisse ja tassisite selle üle maa laiali. Lennukid eestlastega Itaaliast saabusid ka peale seda, kui teil oli juba välja kuulutatud eriolukord. Ja, siis mõistagi itaalia võrkpallurid, kes tõid nakkuse Saaremaale, kuid see oli väiksema mastaabiga lugu võrreldes eelpool kirjeldatuga. Muidu üldjoontes Eesti ja Läti riigi tegutsemise vahel erinevusi pole olnud.