„COVID-19 testimist jätkatakse, positiivsete testide kohta jõuab info terviseametisse ja iga haigusjuhuga tegeletakse edasi samamoodi nagu seni. Perearstidel on endiselt võimalik saata testimisele kõiki inimesi, kel on COVID-19 või mõnele teisele nakkushaigusele viitavad sümptomid," rääkis Fortele sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste.

Paluste sõnul on juhuvalimi alusel kavas teha elanikkonnas nii PCR teste haiguse varajaseks avastamiseks kui ka antikehade uuringuid, et selgitada kui paljud inimesed on haiguse läbi põdenud. Lisaks on Tartu Ülikooli eestvedamisel käimas COVID-19 levimuse uuringud.

Kõik riigi tellimusel võetud proovid analüüsitakse jätkuvalt laboris. Usaldusväärseid teste kodus iseenda testimiseks praegu veel Euroopa turul ei ole, kuid Tartu ülikool koostöös Eesti-Saksa ettevõttega Selfdiagnostics plaanib koroona kiirtesti valmis saada sügiseks.

Heli Paluste selgitas, et terviseamet jätkab nakkuskahtluste kohta info kogumist ka raviasutustelt - täpselt nii, nagu ka kõigi teiste nakkushaiguste - nagu HIV, salmonelloos, listerioos ja gripp - puhul. Sellega tegeleb nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakond, kelle käsutuses olev nakkushaigust infosüsteem NAKIS, mis on praeguse kriisi ajal märgatavalt edasi arenenud.

Terviseamet vahetab pidevalt infot ka teiste Euroopa riikidega varajase hoiatuse süsteemi (EWRS - Early Warning and Response System) kaudu, kus nad on kohustatud infot jagama ka kõigi teiste riikidega.

Vaktsiini sügiseks ei lubata

Mis puutub koroonavaktsiini valmimise käiku, siis ravimiameti kommunikatsioonijuht Kristi Sarap sügiseks vaktsiini ennustada praeguste teadmiste ja käimasolevate kliiniliste uuringute pealt ei julge.

„Konkreetsematest kuupäevadest saab rääkida siis, kui keegi vaktsiini arendajatest on Euroopa Ravimiametilt müügiluba taotlenud. Praegu seda veel keegi teinud ei ole," ütles Sarap.

Kas viiruse läbipõdenutel tekib ka immuunsus, mis kaitseb inimest uuesti haigestumise eest ja kui kaua see kaitse kestab, selle kohta praegu kindlaid andmeid ei ole. Seda uuritakse kogu maailmas

Eestis on kokku tehtud 57 423 esmast testi, nendest 1711 ehk 3 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.