Tegelikult kulub paljudel vajaliku seadme ja elektrienergia tarbimise näol krüptoraha tootmiseks ilmselt rohkem raha, kui asi kokkuvõttes väärt on. (Huvi korral loe Fortes avaldatud selleteemalist artiklit.)

Sel teemal uuesti kirjutada andis põhjust kunagi tuntud nutitelefoni-tootja HTC uus kaevandamistarkvara, mis mõeldud tootja telefonidele Exodus 1 ja Exodus 1s. Need ilmusid ise vastavalt umbes poolteist ja pool aastat tagasi, eesmärgiga pakkudagi kaevandamist telefonis.

Uus rakendus valmis koostöös firmaga Midas Labs, kannab nime DeMiner ja toodab Monero-krüptovaluutat. See lülitab end ise välja, kui telefoni muuks otstarbeks kasutada ja toimib siis, kui aparaat on laadima pandud.

Midas Labsi osutusel võimaldab Exodus 1s – kahest telefonist see tehniliselt väetim – kaevandada keskmiselt 0,0038 XMR-i (Monero ühik) päevas, kusjuures kulutatud elektrienergia maksaks sellest alla poole. 1 XMR on uudise koostamise hetkel 52,8432 eurot.

Exodus 1 südames on muide Snapdragon 845 protsessor, 1s puhul 435 – ehk ei midagi tippude hulgast. Kas nende abil kaevandamine ka ära tasub?

ExtremeTech arvutas, et lubatud tempoga keskmiselt 0,0038 XMR päevas saades – kui telefon tegeleks sellega 24 tundi päevas, mis tähendab, et midagi muud teha ei saa – koguneks aastas... 1,28 eurot aastas.

Palju Exodus-seadmed ise maksavad? Mudel 1 maksab tootja koduka teel ostes hetkel 649 eurot, mis tähendab, et ainuüksi Monero-tootmise teel seadme hinna tagasi teenimiseks võib kuluda 830 aastat. Kusjuures telefon oli algselt kallimgi. HTC pakkus seda esiti ainult krüptoraha eest, mis andis hinnaks USA-s vastavalt hetkekursile 960-1150 USA dollarit.

Mudel 1s on hetkel tootja kodukal välja müüdud, aga selle hind USAs on 245 dollarit, mis koguneks Monero tootmise teel tagasi 176 aastaga.

Midas Labsi arvutusi uskudes on 0,0038 XMR-i päevas isegi hea tulemus. "Tüüpiline" sülearvuti kaevandavat ainult 6 USA penni väärtuses krüptovaluutat päevas, kulutades selleks umbes 0,156 dollari eest elektrienergiat päevas, nii et tulemus on kahjumis.

See on ilmselt müügijutt, aga tõsi on, et krüptoraha kaevandamine enamikku meist rikkaks ei teeks. Nagu alguses viidatud artikkel kinnitab.

HTC telefonis jooksev DeMiner-äpp (HTC foto)

[HILJEM LISATUD] Üks asjalik lugeja kommentaar: Krüptoraha kaevandamisega igapäevast elatist ei teeni, aga sellega on siiski võimalik rikkaks saada. Vähemalt nendel, kellel on vahendeid sinna investeerida.

Nimelt kaevandatud coin'e ei pea kohe turule paiskama, vaid neid võib hoida ja oodata paremat turusituatsiooni. Eriti mõistlik on kaevandada neid coin'e, mis ei ole kallid ega populaarsed täna, aga võivad seda olla nt 3-5 aasta pärast.