Pole palju öelda, et tänavuse aasta oodatumaid telefone on olnud iPhone SE (2020) ehk lühidalt uus SE.

Põhjuseks muidugi Apple'i kohta ebatavaliselt hea hinna-kvaliteedi suhe ja enamiku teiste nutitelefonidega võrreldes värskendavalt väike ekraan, millega hiilgas ka nelja aasta tagune eelkäija. Tõsi, algne neljatolline ekraan asendus uuel ringil 4,7-sega.

Uue SE puhul on kerkinud põhiküsimusena, et kui palju see erineb kahe ja poole aasta tagusest mudelist iPhone 8, millel see põhineb.

Asjatundlikud telefonihuvilised tegid ruttu kindlaks, et õige vähe. Uus SE on sisemuse poolest tõesti mudeli 8 enam-vähem täpne koopia.

Mobiiliparandaja Hiina firmast Ao Technology krutib uue telefoni videos meie silme ees lahti ja kommenteerib, et peamised uuendused on 3 GB töömälu 2 GB asemel ja võimas A13-kiip, mida kasutab ka (seni uusim) iPhone 11.

Muud uuendused on rohkem teisejärgulised pisiasjad, näiteks wifi ax juhtmeta interneti standardi tugi.

Apple on alati tõestanud, et suudab Androidi tipptelefonidega võisteldes veidi tagasihoidlikumate ja konservatiivsemate tehniliste näitajate juures sama head (kui mitte paremat) kvaliteeti pakkuda.

Uue SE huvilisi kurvastab ilmselt pigem see, et samaks on jäänud ka iPhone 8 pakutav akumahutavus 1821 mAh. Isegi 8 Plus pakub 2691 mAh, mis on tänapäevase telefoni kohta samuti ehmatavalt vähe.

Samas suudab uus SE mudeliga 8 võrreldes oma akust enam kui tunni jagu rohkem kasutusaega välja meelitada, kui järgnevat videot uskuda:

Huvitaval kombel pole tootja uue SE jaoks raatsinud uuendada iPhone 8 kaamerat, kuigi fännid lootsid, et selle asemele tuleb aasta uuema Xr-mudeli kaamera. Sensor on praktiliselt identne. Pildikvaliteet on samas esimeste testijate hinnangul endiselt väga hea, nii et ju siis pole hullu.

iPhone SE (2020) (Tootja foto)

Kokkuvõttes. Kuigi uus SE on tõesti suuresti iPhone 8 moodi, on see pigem hea asi.

* Parandamine peaks olema odavam kui iPhone'ide puhul tavaliselt – garantii rikkumise üle mittemuretsev osavkäpp saab vanast telefonist isegi juppe ümber tõsta

* aku on sama mahutavusega, aga kestab kauem kui eelkäijas

* uus iPhone alla 500 euro on ikka haruldane

* iPhone 8 maksis muide USA-s algselt ilmudes 699 dollarit, uus SE aga ainult 399

* ja ometi ka tänapäevane telefon, millel on veidi pisema ekraani tõttu käepärasemad mõõtmed

Uus SE on hetkel Eesti edasimüüjatelt eeltellitav alates 482, 530 või 644 euro eest, mis oleneb failiruumi suurusest – vastavalt 64, 128 või 256 GB (allikas: hv.ee).

Kes aga õunafirmat kuidagi ei kannata, sel tasub vaadata Google Pixel 3a telefoni poole, mille hinnad algavad Eesti edasimüüjatelt tublisti soodsamast 349 eurost (taas hv.ee). See on oma hinna kohta igati hea ja tubli, täpselt selline, nagu tippmudeli minivariant olema peabki.

(Ja üllatuseks/boonuseks ka ülestunnistus uudise autori poolt: olen jätkuvalt hoopis Samsungi fänn ja kasutan Galaxy Note 10+ rahumeeli edasi.)