Koroonakarantiini ajal on suhtlusäpid tavapärasest isegi vajalikumad, eriti kui vaja kolleegide või koolikaaslastega suhelda.

Sellel alal on esile kerkinud Ameerika firma Zoom Video Communicatios rakendus Zoom, mis paistab olevat eriti popp virtuaalsete koolitundide tegemiseks. Tasuta variant laseb ligi korraga kuni 100 inimest kuni 40 minuti pikkuseks sessiooniks, tasulised variandid rohkem ja kauemakski.

Kus edulugusid, seal konkurente, kes üritavad seda üle trumbata. Zoom sai endale nüüd hoobilt kaks rivaali – kummagi taga suur võimas USA tehnoloogiafirma, Microsoft ja Facebook. Mõlema lahendused põhinevad juba olemasoleval populaarsel suhtlusäpil, nii et Zoomi arendajatel on põhjust ohtu tunnetada.

Skype (Tootja foto)

Microsofti lahendus on lisada oma Skype-suhtlusrakendusele võimaluse kohtumises osalejale mingi uus seljatagune ehk taust lisada (ingl custom background), täpselt nagu Zoomis.

Seni sai Skype'is videokohtumises osaleja vaid oma tausta hägustada (ingl blur), aga mingi uue pildiga saab muidugi mõndagi lõbustavat ette võtta. Vähemalt pole see võimalus enam eelkõige Zoomis.

Konkureerimise mõttes ilmselt tähtsamgi Skype'i-uuendus on aga see, et videokõnega saab liituda ka ilma Skype'i-kontot omamata ja sisse logimata.

Messenger Rooms (Tootja foto)

Facebookil on aga välja pakkuda lahendus Messenger Rooms, mis muudab Messenger-suhtlusäpi pakutud videokõne-võimaluse senisest tunduvalt rikkalikumaks.

Messenger Rooms laseb videokohtumisega liituda kuni 50 kasutajal ja seda ka lihtsalt Facebooki lingile klõpsates, mille alustaja postitab oma seinale, mingisse gruppi või ürituselehele. Ühekaupa kedagi kutsuma ei pea, nagu Zoomis. Kohtumise võib ka n-ö lukustada, et kutsumatuid külalisi eemale hoida.

50 osalejat pole muidugi võrreldav tasuta Zoomi sajaga, aga Rooms ei sea kohtumise kestvusele samas piiri, see võib olla üle 40 minuti.

Rooms pakub kasutajat täisringis ümbritsevaid ilusaid taustu ja 14 filtrit oma ruumi või näo muutmiseks. Zoomis esialgu filtreid otse kasutada ei saa, kui neid Snapchat-äpi abil ei lisa.

Roomsi eduvõimalused on hetkel veidi piiratumad, sest Facebook pakub seda esialgu ainult USAs ja laiemale ringile mitte enne paari nädalat. Mõnel jõuab kooliaasta enne ära lõppeda kui lahendus kättesaadavaks muutub.

Videokohtumise võimalus lisandub "lähikuudel" ka Facebook Dating'usse, aga selle kohtinguteenuse pakkumine eurooplastele on endiselt küsimärgi all, vähemalt teenuse käivitumisaeg on lahtine.

Igatahes, kui teile Zoom ei meeldi või selle rakendusega seotud turvalisus- ja privaatsusprobleemid hirmu nahka ajavad, siis võib proovida näiteks Microsofti või Facebooki konkureerivat lahendust. Mitte et nende firmade maine oleks samades aspektides kuidagi parem.

[SAMAL PÄEVAL HILJEM LISATUD] Selgus, et grupi-videokõnede võimekus kasvab ka suhtlusäppides Telegram (kus seda enne polnud, aga tootja lubab, et tänavuse aasta jooksul saab) ja WhatsApp (kohtumine neljale asendub kohtumisega kaheksale). Mõlemad lubavad muidugi ka turvalist suhtlust, mida ei saa keegi kõrvalt jälgida.

[30. APRILLIL LISATUD] Lisaks avab Reddit grupivestluste võimaluse ja Google avab mais Meeti tasuta variandi.

[17. JUUNIL LISATUD] Ja konkurente sigineb juurde nagu seeni pärast vihma:

* Google toob oma Meet-videokõned ka Gmaili Androidi ja Apple'i äppi. Tasuta kasutajate kõne pikkuse ülempiiriks on seatud 60 minutit, aga alles alates 30. septembrist. G Suite'iga seda piirangut pole.

* Facebook lisas oma Portal-seeria nutiekraanidele ja videofonidele Messenger Roomsi videokõned kuni 50 osalejale. Seni sai Portalis teha Messengeri ja WhatsAppi kaudu videokõnesid kuni kaheksale.

* Google Duo brauserivariant toetab nüüd videokõnesid kuni 32 osalejale, algselt oli ülempiir kaheksa, mis kasvas märtsis 12-le.