Selle telefoni protsessid jooksevad kõige kiiremini, kaamerad teevad minu jaoks kõige paremaid fotosid ja ekraan liigutab kujutatavat kõige sujuvamalt, tal on olemas uue põlvkonna 5G-sidetehnoloogia võimekus ja näeb lõppude lõpuks päris hea välja ka. Ehk siis: harva, kui ma midagi kiidan, aga siinkohal ei oleks teisiti aus.

Mõned olulisemad põhjendused. Näiteks kõige tavalisemad katsetused kaameraga:

Põrkasime kuu aja eest Riisipere kandis matkates näsiniinega kokku (väga vabandan, kui see on metssirel) ja tekkis soov pildistada. Taskus olid sel hetkel nii Huawei tippseade P40 Pro kui S20 Ultra 5G. Püüdsin hea ja kurjaga, aga Huaweiseadmega ei saanud ma poolt ka nii head teravust, värve ja erksust kätte, kui Samsungiga:

Ja mulle meeldis väga, kui ta Keila raudteejaamas - pimeduses ja vastu tänavavalgustust - suutis mulle nähtavaks teha kõik vagunilt olevad imekirjad (alates Swedbank Liisingust ja Go Trackist ning lõpetades teadmisega, et tagasi tuleb see saata just Türi jaama):

Ja mulle meeldis, kui rahuliku ja ausa foto tegi ta Kakumäe ja Rocca vahel kaldapealsel:

Jah, ma tean: tuntuim kaamerahindaja DxOmark andis sellele kaamera kuus palli vähem kui hetke tipptelefonile nende edetabelis. Kindlasti on neil teatud detailides täiesti õigus, aga ka nemad tõdevad, et selliste mõistete nagu „color rendering" ja „dynamic range" osas teeb S20 silmad ette nii iPhoneäidele kui Huaweidele.

Igal juhul on Galaxy S20 Ultra kaameramoodul varustatud 108 MP (ava suurusega f/1.8) põhikaameraga, millel võime 9 pikslit üheks „superpiksliks" kokku panna ja nii pildikvaliteeti tõsta. Fotod ise tulevad selle kaameraga välja kuni 12-megapiklised.

Lisaks on kaamerakomplektis 48 MP zoom-kaamera ja kui selle pilti kombineerida põhikaameraga, saab objekte kuni 10 korda optiliselt ja 100-kordselt digitaalselt tarkvara abil sisse suumida. Mõlemad neist kaameratest on olemas optiline pildistabilisaator (OIS) ja PDAF autofookus. Neid täiendavad 12-megapiksline ülilainurkkaamera ja lähedussensor bokeh-efekti saavutamiseks.

Kaameramoodul ise on eelkäijatega võrreldes enda alla olulisemalt suuremat pinda võtmas ja moodustab nüüd piraka ristküliku ülanurgas. See moodul ulatub ka tagakülje tasapinnalt sedavõrd palju välja, et kui eestlaslikult Smart-ID koode toksida, siis kipub laual lebav telefon mööda diagonaaltelge kõikuma ja kolisema. Seega mõistlik kaitsekate ümber osta sellele seadmele - see tasandab kaamerakapsli ära.

Muust ka

Oluline on kindlasti ka see, et Samsung on selle mudeli puhul tublisti edasi arendanud ekraanivõimekust. Viimase aja kuumim trend kaamerata osas on kindlalt värskendussagedus ja nii on ka selle seadme puhul võetud kasutusele tehnoloogia, mis kuvab ekraanil 120 kaadrit sekundis - ehk siis kaadrivahetussageduse näitajaks on 120 Hz.

Seadme 6,9-tollise diagonaaliga AMOLED ekraan ise on QHD+ resolutsiooniga ning selle ülaosas pole enam palju ruumi võtvat „kulmu" andurite jaoks - on vaid väike must ring selfie-kaamerale.

Sõrmejäljelugeja on integreeritud jätkuvalt tipptelefonidele omaselt ekraani sisse, seade on varustatud stereokõlaritega. Jätkuvalt olemas väga hästi toimiv alati-sees ekraan, mis toob äppide märguanded alati ekraanile ka siis, kui see on lukustatud - see on üks omadustest, millega Samsung mis iganes teisele tootjale pika puuga ära teeb.

Aku on võimas, selle mahutavus on 5000 mAh, varustatud 45-vatise ülikiire laadijaga ning juhtmevaba laadimise funktsionaalsusega. Seadmega saab juhtmevabalt laadida ka teisi tooteid, agu näiteks nutikellasid või teisi mobiile.

Muutmälu (RAM) on rohkem kui moel arvutil, ehk 12 GB, ning sisemälu Eestis müüdavaltel mudelites 128 Gb. Seadet jooksutab Samsungi enda uusim 7 nm protsessor Exynos 990 ning tarkvaraplatvormiks ikka Android 10.

See mobiil on IP68 standardile vastavalt vee- ja tolmukindel. Kaetud on ta nii eest kui tagant uusima Gorilla Glass 6 kaitseklaasiga. Puuduseks on ehk seadme raskus - ta kaalub 220 grammi ja see on tublisti üle keskmise.

Ühesõnaga: sellel telefonil on olemas kõik uusim ja parim, mis ühel hetke parimal mobiilil võiks olemas olla. Pole sellel Huawei nõrkust Ameerika tarkvara puudumise osas, OnePlusi keskpärast kaamerkvaliteeti ega Apple'i toodete oma toodete ökosüsteemi kesksust.

Ma tõesti arvan, et see on hetkel maailma parim mobiil.