„Me ei oska seda [millal valmis saab - toim] kindlalt öelda, vastava teavitusega kindlasti ühel hetkel esineb sotsiaalministeerium," ütles Vikerraadiole arendusettevõtte Cybernetica juhatuse liige Dan Bogdanov, kes on tõenäoliselt sotsiaalministeeriumi tellimusel kaasatud rakenduse loomisee.

Tänane hinnang on Bogdanovi hinnangul see, et Eesti ei peaks kiirustama.

„Me võime vajada seda rakendust kriisist väljudes, aga me võime seda vajada ka tulevikus - me võime seda vajada siis, kui epidemioloogide hinnangul võib meid sügisel tabada teine laine. Selleks, et sügisel vältida mingisuguseid tõsiseid samme, on meil seda rakendust vaja ka siis. See on üks põhjus, miks me ei kiirusta," ütles Bogdanov.

Ta märkis, et on vajalik, et inimesed usaldaksid seda rakendust ja et äppi saaks kasutada seda pikema perioodi jooksul.

„Joosta nüüd välja paari päeva jooksul rakendusega on võib olla viga pikas perspektiivis," ütles Cybernetica juhatuse liige.

Mitmel pool maailmas kasutusel olevad sarnased rakendused ehk koroonaviirusega nakatunute kontaktide jälgimise rakendus aitab leida üles nakatunud ja tõkestada nii viiruse levikut.

Rakendus kuulab bluetoothi abil läheduses olevate mobiilide samades rakendustes olevaid andmeid ning saab teada, kas need inimesed on märkinud end koroonaviirusesse nakatunuks või haigetega kokkupuutunuks.

Inimesele ei öelda nimeliselt, kellega ta on kokku puutunud, küll aga info kokkupuute kui sellise kohta. Lisaks soovitused ja juhised. Haigestunud inimesed peavad rakendusse selle teadmise sisestama ise. Riikliku rakenduse puhul toimub ainult andmete ühekordne kontroll vastu riiklikke andmebaasi, et ei tekiks valeandmebaase.

Riiklik rakendus tuleb Bogdanovi sõnul tasuta, mis tähendab, et riik katab kõik selle arendusega seotud kulud.

Eesti riigiasutused ei ole seni ametlikult teada andnud, et sellist rakendust üldse luuakse.