Müüt nr. 1: COVID-19 vastu kaitseb kas või see kui õmmelda mask mõnest vanast T-särgist

Arste ei kaitse nakatumise eest isegi eririietus. Võimalik, et maskide kandmine aitaks efektiivselt pidurdada viiruse levimist, kuid me ei saa sellele enne kinnitust kui kõik inimesed hakkaksid maske kandma ja teeksid seda seejuures õigesti.

Irja Lutsari kommentaar: „Tarbijakaitseamet pidi inimesed varustama informatsiooniga selle kohta, millised materjalid on selleks paremad. Maskid ei kaitse nakatumise eest, kuid neile, kes soovivad näiteks endale ise makse õmmelda peavad seda tegema tihedamatest materjalidest."

Müüt nr. 2: COVID-19 vastu aitab suure koguse C vitamiini tarbimine

Praegu koguvad sotsiaalmeedias populaarsust postitused selle kohta, et suured C vitamiini kogused aitavad peatada koroonapandeemia. Youtube's on oma selleteemaliste videotega kuulsaks saanud Andrew Saul („mees supervitamiiniga"), kes samas tegi postitusi C vitamiini hiigelkogustest juba enne koroonapandeemiat. Igasugune teaduslik tõestus, et C vitamiini tarbimine mõjutaks kuidagi uut koroonaviirust, puudub. Varem on aastakümneid rahvasuus ringelnud müüdid, et suured C vitamiini kogused ravivad vähki.

Irja Lutsari kommentaar: „C vitamiiniga seoses ringleb rohkelt igasuguseid müüte. Seda pole mitte kunagi keegi tõestanud, pealegi on suurtel C vitamiini doosidel oma kahjulikud kõrvalnähud ja sellega peab väga ettevaatlik olema. Samas ma kujutan ette, kust see müüt on alguse saanud. Kunagi eksperimenteeriti mägisportlastega, anti neile C-vitamiini ja arvati, et sellest on respiratoorseid infektsioone vähem."

Müüt nr. 3: COVID-19 levimine lõppeb, kui algab suvi

Võimalik, et viiruse levik aeglustub, kuid samas kui põhjapoolkeral algab suvi, siis lõunapoolkeral läheb jahedamaks. Ja kui vaadata praeguseid temperatuure, siis on kõige kõvemini kannatada saanud Itaalias ja Hispaanias praegu kohati sarnased temperatuurid, nagu Eestis suvel.

Irja Lutsari kommentaar: „Võib-olla on see tõsi, võib-olla vale. Me näeme seda praktikas. See arvamus põhineb osaliselt analoogial SARS-1-ga, mis kadus ära mai lõpus. Ja paljud respiratoorsed viirused kaovad suveks ära. Kas see juhtub ka seekord - ma ei oska paraku öelda. Kahtlema paneb ka see, et paljudes maades, kus viirus praegu möllab, on väga ilus ilm."

Müüt nr. 4: suvel hakkavad COVID-19-t edasi kandma sääsed

COVID-19 levib õhu kaudu piisknakkuse teel ning putukate hammustused ei mõjuta kuidagi viiruse levikut.

Irja Lutsari kommentaar: „Seda pole ma kunagi kuulnud, et uus koroonaviirus leviks putukahammustustega. Selle peale on raske tulla, sest piltlikult öeldes pole see viirus veres. See levib läbi hingamisteede ja sääsehammustuste teel edasi andmine kõlab äärmiselt ebausutavalt. Teoreetiliselt on see võimatu."

Müüt nr. 5: koduste vahenditega on võimalik teha COVID-19-e test nii, et kui olete võimelised vähemalt kümme sekundit hinge kinni pidama, siis olete terve

Lastel ja noortel, kes on nakatunud, hinge kinni hoidmine raskusi ei tekita, samas erinevaid kroonilisi haigusi põdevad vanainimesed pole selleks võimelised sageli ka sellisel juhul kui nad COVID-19-t ei põe.

Irja Lutsari kommentaar: „See kõlab absurdselt. Kui on hingamisraskused, siis ma väga soovitan inimestel pöörduda arsti poole. Kui hingata ja rääkida on raske ning tundub, et õhku ei jätku, siis tuleb otsida koheselt arstiabi, siis pole vaja oma peaga hakata mingeid teste tegema."

Müüt nr. 6: desinfitseerimisvahendid on efektiivsemad kui seep ja soe vesi

Soe vesi aitab väga hästi viirustest vabaneda. Targem on jätta igasugused geelid ja muud vahendid juhtudeks, kui vett ja seepi pole käepärast.

Irja Lutsari kommentaar: „Seep ja soe vesi on väga efektiivsed. Kuid esineb olukordi, kui meil pole neid kusagilt võtta. Sellistel juhtudel tuleb kasutada muid puhastusvahendeid. Raske öelda, et need oleksid seebist ja soojast veest efektiivsemad."

Müüt nr. 7: kortermajades aitab COVID-19 levikut pidurdada pidev trepikodade pesemine

Jah, see on vajalik. Kuid lisaks tuleb järgida ka teisi ettevaatusabinõusid: hoida teiste inimestega distantsi, pesta peale avalikus kohas viibimist käsi jne.

Irja Lutsari kommentaar: „Nakkushaigustele ei meeldi puhtus. Kui trepikojad on puhtad-koristatud ning tolm ei lenda, siis praeguses olukorras see kindlasti halba ei tee. Pigem on potentsiaali asju paremaks teha."

Müüt nr. 8: eneseisolatsiooni pole tarvis ja see, mis praegu toimub on meedia ja poliitikute poolt puhas paanikakülvamine

Enese isoleerimine on hetkel parim, mida meist igaüks võib teha ja Hiina näitel võib öelda, et karantiin on efektiivne abinõu COVID-19-e vastu võitlemisel

Irja Lutsari kommentaar: „Seda, et sotsiaalse distantsi hoidmine ja eneseisolatsioon on efektiivsed abinõud, on väga-väga hästi demonstreeritud. Näiteks need samad praegused kruiisilaevanäited: enne haigestumist alla ei saadud, kui igaüks sunniti oma kajutisse. Jah, tõsi, need, kes olid ühes kajutis nakatusid peaaegu kõik, kuid sellega välditi vähemalt seda, et teistes kajutites ja tekkidel asuvad inimesed ei saanud nakkust. Eneseisolatsioon on ainus, mida me teha saame. Ja hetkel võin teile öelda, et tänu sellele on ka teised viirusnakkushaigused hästi peatatud."