Terviseamet asus ettevõtetelt Synlab ja Medicum koroonatestimist tellima alates 16. märtsist – seda lisaks ameti enda laborile ja riigi haiglavõrgu arengukava haiglatele.

Riigihanke proovide ja testide tellimiseks Synlabilt ja Medicumilt kuulutas terviseamet välja 10 päeva pärast tööde alustamist – ehk 26. märtsil. Tegemist oli väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankevormiga ning pakkumiste esitamise tähtaeg langes samale päevale, mis hange riigihangete registris avaldati.

Lepingud sõlmis ta ettevõtetega kaks nädalat pärast tööde alustamist - ehk 31. märtsil. Terviseameti peadirektori Merike Jürilo sõnul tegid ettevõtted kuni selle kuupäevani töid suulise lepingu alusel.

Lepinguandmete kohaselt läheb proovide võtmise tellimine neilt kahelt ettevõttelt terviseametile maksma 2,16 miljonit eurot (käibemaksuta).

OÜga Medicum Eriarstiabi sõlmitud lepingu maksumus on ilma käibemaksuta 576 200 eurot ning Synlab Eesti Oüga sõlmitud lepingu maksumus 1 584 000 eurot.

Mõlemad lepingud on sõlmitud aga tähtajaga 16. aprill, mis eeldab, et tulemas on jätkutöid.

Haigekassa tasub ainult nende proovide eest, mida teevad perearstide saatekirja alusel haiglavõrgu arengukava haiglad. Terviseameti kanda jäävad nii tema enda laboris tehtud proovid kui Synlabilt ja Medicumilt tellitud proovid ja testimised.

Eestis on tänaseks kokku tehtud 23 546 testi. Terviseameti laboril endal on võimekus teha kokku 2500 testi, mis on nüüdseks valdavas osas tehtud.

Synlab on korduvalt pöördunud avalikkuse poole üleskutsega mitte lubada antikehade määramisel põhinevate koroonaviiruse kiirtestide kasutusele võtmist ja apteekides eraisikute jaoks müügile lubamist. Synlab ise kasutab SARS-CoV-2 testimiseks viiruse nukleiinhappe (RNA) uuringut, mis tehakse enamasti ninaneelust tampooniga võetud materjalist.