Kuidas mõõta telefoni foto- ja videokvaliteeti? Oskaja teeb seda muidugi ise, aga kuna pingeridu on alati tore vaadata, siis kiikavad paljud lisaks saidile dxomark, mis parima kaameratega nutitelefone edetabelisse seab.

Saidi hindamispõhimõtetest lähtuvalt võib igale telefonile omistatud skoor ületada ka 100, mida küll varem kunagi ei juhtunud. Hiljutisemal ajal juhtub seda aga õige tihti, ju siis kaamerate kvaliteet on tõesti püstloodis kasvanud, nii et "üle saja" klubis on juba 32 mudelit.

Eesti telefonisõbra kurvastuseks on esikümne praeguseks aga hõivanud mudelid, mis on mõeldud eelkõige Aasia ja paremal juhul USA turule, nii et seda pole mõtet otsida ka hinnavaatlus.ee'st.

Kes väga tahab, saab need muidugi veebi teel või välisriikides elavate tuttavate abil kätte, aga sellega kaasneb ohte, et kasutajakeskkond on puha hieroglüüfi-põhine või aparaat ei taha Eesti võrkudes toimida jm.

dxomarki telefonide esikümme selle uudise koostamise hetkel peamiselt Eestile mittemõeldud mudelitest koosnebki:

ekraanitõmmis

Heameel on näha, et verivärske esikohaomanik on Huawei tänavukevadine lipulaev P40 Pro, mis ilmub kenasti müügile Eestiski. Meie edasimüüjad pakuvad seda hv.ee osutusel alates 940 euro eest.

P40 Pro senise rekordi purustav skoor on 128 punkti. Üle 120 on seni kogunud kaheksa mudelit, millest pooled kuuluvad Huaweile (vastavalt kaubamärgid Huawei ja Honor).

Igaks juhuks mainin, et P40 Pro kuulub nende uute Huaweide hulka, mis ei saa Google'i poppe rakendusi kuni äpipoeni välja (mis tähendab, et mõnigi Androidi kasutajale seni igapäevane rakendus lihtsalt puudub).

Aga tootja näeb vaeva, et popimate äppide nimekiri aina täieneks ja veebis levib ka õpetusi, kuidas isegi Google'i teenused natuke vaeva nähes siiski tööle saada. Kuna need pole ametlikud lahendused, siis ma linke ei lisa.

Huawei P40 Pro (Tootja foto)

Igatahes. Peale Huawei uut tippmudelit tuleb pikk rida Hiina päritolu telefone, mida eestimaalasel pole mõtet jahtida. Alles TOP10 viimased kolm kohta hõivavad taas meile tuttavad isendid nagu Apple iPhone 11 Pro Max, Samsung Galaxy Note 10+ 5G ja Samsung Galaxy Note 10+ (mida teie alandlik kirjasaatja praegu aastase testi jaoks põhitelefonina kasutab).

Mida sellest kõigest õppida? Huawei kujunes tippkaamerate-telefonide tootjaks juba mitu aastat tagasi ja nüüd on konkurentidel üha raskem seda positsiooni kõigutada.

Jääb üle vaid loota, et Google'i popid teenused Huawei tulevastele telefonidele siiski kunagi naasta võivad. Ilmselt on Google'il endal võimalik siin mõjutustööd teha.