Forte pöördus juba selle nädala esmaspäeval valitsuse erikomisjoni poole palvega selgitada, miks pole teiste riikide eeskujul rahvale mobiilisõnumeid saadetud – sel viisil jõuab vajalik info ka nendeni, kes kasutavad nn nuputelefone või kes pole kursis Eesti meedia inforuumis räägitavaga. Erikomisjoni pressimeeskond pole siiamaani sellele küsimusele vastanud.

Küll aga said täna ennelõunal Elisa kliendid kätte SMS-i, milles valitsus annab teada, et 25. märtsist ehk tänasest tohib avalikus kohas viibida vaid üksi või kahekesi, et teistest tuleb olla kahe meetri kaugusel ning püsida kodus ja vältida kontakti.

Mis puutub massiliste SMS-sõnumite hinda, siis teatas Telia sel nädalal, et annab riigile soodustust.

"Omavalitsused ja muud avalikud organisatsioonid (nt koolid), kes vajavad oma töötajatele, elanikele või õpilastele SMS-i edastamist, pakub Telia SMS-teavituse teenust soodushinnaga 0,018€/SMS," teatas ettevõte.

Telia kinnitusel olevat pärast soodustust allesjäänud tasu tingitud vaid kolmanda osapoolega seotud kuludest. Kes see kolmas osapool on, keeldus Telia kommeteerimast.

Elisa Eesti andis teada, et nende poolt vaadates on ohutusteavitussõnumite saatmine riigi jaoks tasuta.

Lisaks andis Riigi Infosüsteemi Amet äsja teada, et täna saadetakse välja ligi miljon e-kirja, mille pealkiri on „Oluline info Vabariigi Valitsuselt eriolukorra piirangute kohta“.

E-kirja sisu on kolmkeelne, edastame selle eestikeelse versiooni:

Hea Eesti inimene!
Alates 12. märtsist 2020 kehtib Eestis Vabariigi Valitsuse otsusel eriolukord, et tõkestada koroonaviiruse levikut. 24. märtsil võttis valitsus vastu täiendavad meetmed viiruse leviku piiramiseks.
Alates 25. märtsist:
• tuleb avalikes kohtades ja siseruumides (v.a. kodus) hoida teiste inimestega vähemalt 2-meetrist vahet. Avalike kohtade alla kuuluvad mh mängu- ja spordiväljakud, rannad, promenaadid, tervise- ja matkarajad.
• võib avalikus kohas koos viibida kuni 2 inimest. Piirang ei kehti koos viibivatele ja liikuvatele peredele ning inimestele, kes täidavad avalikke ülesandeid.
Alates 27. märtsist:
• jäävad kaubanduskeskustes avatuks vaid hädavajalikud poed ja teenused. Avatuks jäävad seal asuvad toidupoed, apteegid, sideettevõtete müügikohad, pangakontorid, pakiautomaadid ning kauplused, kus müüakse või laenutatakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid. Kaubanduskeskuste söögikohtades on lubatud vaid toidu kaasamüük. Kõigi avatuks jäävate poodide ja teeninduspunktide sisse- ja väljapääsude juures tuleb tagada desinfitseerimisvahendite olemasolu.
• ei tohi söögikohad ja baarid olla avatud kauem kui kl 22ni (v.a. toidu kaasamüük ja kojuvedu).
• on suletud meelelahutus- ja lõbustuskohad.
Piirangud vaadatakse üle kahe nädala möödumisel.
Eriolukorra meetmete järgimine on iga inimese kohustus. Ainult nii kaitseme koroonaviiruse eest iseend ja oma lähedasi ning kõige haavatavamat osa Eesti elanikkonnast: meie vanemat põlvkonda ja krooniliste haigustega inimesi.
Küsimuste korral vaata kriis.ee või helista 1247.

Kaitse end ja oma lähedasi!
Vabariigi Valitsus

Juba 8 märtsil saatis riik välja esimesed 800 000 e-kirja ja nende sisuks oli viiruse eelhoiatus.