2013. a keemiaalase töö eest Nobeli preemia võitnud biofüüsik Michael Levitt usub, et koroonaviirusel pole "pikka pidu" oodata. Selle levik jääb peagi tasapisi seisma, mida kinnitab ka see, kuidas uute surijate hulk Hiinas aina kahaneb.

Levitt usub, et nagu Hiina, saab USA uue koroonaviiruse puhangust üle rutem, kui paljud asjatundjad ennustavad.

Nagu enamik teisi, kes avalikkuse ees sel teemal sõna võtavad, soovitab ta eelkõige paanikat vältida ja end mõneks ajaks teistest eraldada. Ka tasub end gripi vastu vaktsineerida lasta.

Levitt on koroonaviiruse levikut jälginud alates jaanuarist ja ennustas veebruaris õigesti, et Hiinas saab praeguseks olema umbes 80 000 nakatatut ja 3250 surnut.

"Meiega saab kõik korda," lubab ta Los Angeles Timesis. Statistika ei viita kuude või aastate pikkusele ühiskondliku elu seiskumisele või miljonitele viiruse tõttu surijatele.

Ta analüüsis andmeid 78 riigist, kus avastati päevas üle 50 nakatatu, ja leiab, et leviku aeglustumine on selgelt näha.

Itaalia kujunemises Hiina järel suurimaks viiruse levikualaks nimetab ta tähtsa tegurina vaktsineerimisvastaste suurt arvu riigis, kelle "kaasabil" olid haiglad patsientidega ülekoormatud ja kergesti jäi märkamata uue viiruse levik, mille sümptomid on gripi omadega ju sarnased.

Itaalias on muide ka pika edumaaga enim koroonaviiruse tõttu surnuid, selle uudise koostamise ajal 6077, teisel kohal on Hiina (3277).

Arvestades, et seni lisandub maailmas iga päev kümnetes tuhandetes avastatud nakatumisjuhtumeid ja üle 1000 nakkuse tõttu surnu, kõlab Levitti ennustus justkui liiga hea, et olla tõsi. Loodame tõesti, et statistika ei valeta.