Suured autotootjad sulgevad üksteise järel Euroopa tootmisüksusi. Koroonavits lööb valusalt, tarneahelate katkemine ja vajadus kaitsta töötajaid haiguspuhangu eest teevad tootmise jätkamise võimatuks.

Esimesena andis tehaste sulgemisest teada Volkswagen. Kolmapäeval, 18. märtsil tuli sarnaseid teavitusi juba hulgim: noobelautode valmistajad Daimler-Benz ja BMW panevad Euroopas kinni kõik tehased.

Samuti lõpetavad ajutiselt töö Euroopas Toyota, Volvo, Nissan ja Ford. Renault andis teada, et sulgeb neli veokitehast Prantsusmaal. Tesla on sunnitud karantiini tõttu sulgema ühe oma olulisematest tehastest San Fransiscos, USA-s.

VAG paneb järjest kõik tehased kinni

Sel nädalal sulgeb Volkswagen tehased Portugalis, Slovakkias ja Hispaanias ja vastavalt kuidas piirid kinni lähevad, ka teised tehased Euroopas. Autokaubandus on sisuliselt tardunud olekus ning allhankijad ei suuda toota vajalike osi, ja ka tarned on suures osas peatunud.

Audi peatab esmaspäevast vähemalt kaheks nädalaks töö Saksamaa, Belgia ja Ungari tehastes. Lisaks Audile on VAG vihmavarju all veel ka Porsche, Lamborghini, Bentley, Seat, Škoda ning mootorrattabränd Ducati. Tehaseid kokku 124, millest koguni 72 Euroopas (Saksamaal 28).

Samal ajal kui Euroopas kõik VAG tootmisüksused üksteise järel tõenäoliselt suletakse, jätkab VW tootmist Mehhikos, Brasiilias ja USA-s. Audi paneb oma tehase Mehhikos esmaspäevast kinni.

Ford sulgeb tehased mandri-euroopas

Ford sulges Hispaanias Valencia tehase juba esmaspäeval, kuna seal avastati kolmel töötajal koroonaviirus. Seda kui kaua see tehas kinni on või kui kauaks alates 19. märtsist suletakse ülejäänud mandri-euroopa tehased, ei oska Fordi esindajad praegu öelda. Ka kahjusid lüüakse kokku siis kui viirusepuhang on möödunud.

Praegune tegevuskava näeb ette Ühendkuningriigi ja Türgi tootmisüksuste jätkamise, samuti töötavad Fordi tehased USA-s.

Daimler stoppab kaks nädalat

Saksa autohiid Daimler lõpetab Mercedes-Benzide valmistamise peaaegu täielikult kaheks nädalaks. Valus laks meie põhjanaabritele, sest kinni pannakse ka Uusikaupunki tehas.

Daimleri kahenädalast tootmispausi on nimetatud sunnitud karantiiniks kuna töötajatel palutakse end isoleerida ning vältida sotsiaalseid kontakte, et mitte nakatuda COVID-19 viirusse.

Kuna tarneraskusi on kõigis segmentides, lõpetab Daimler kõikide sõidukite tootmise: lisaks noobelautodele ei valmi ühtegi tarbesõidukit ega veokit. Saksa autogigant ei anna kahjuprognoosi, kõik selgub kui pandeemia lõpeb.

BMW paneb tehased kuuks ajaks kinni

Baieri autotehas sulgeb Euroopa tootmisüksused vähemalt 19. aprillini. Masinad seisatakse selle nädala teises pooles ja millal liinid uuesti käivitada saab, sõltub töötajate tervislikust olukorrast.

Ühes teatega tootmise sulgemisest alandas BMW oluliselt tänavust kasumiprognoosi. Juba on näha, et müük kukub võrreldes mullusega kivina, aga see on alles algus. Tõenäoliselt on tulemas üks ajaloo viletsamaid aastaid.

Lisaks Euroopa tehastele sulgeb BMW tootmisüksuse ka Lõuna-Aafrikas, et ennetada võimalikke koroonakahjusid, kuna keegi ei tea, kui massiliselt on Mustal Mandril tegelikult haigestunuid, statistika on puudulik.

Toyota sulgeb Euroopas seitse tehast

Toyota sulgeb koroonaviiruse tõttu kõik seitse tootmisüksust, mis paiknevad Prantsusmaal, UK-s, Tšehhis, Türgis ja Poolas.

Otsust sundisid langetama kolm tegurit: Euroopa valitsuste karmid meetmed viiruse leviku takistamiseks, tarneahela varisemine ning automüügi tuntav langus. Samal ajal jätkatakse tellimuste täitmist, võttes arvesse sihtturu olukorda.

Müügisalongid suletakse vastavalt sellele, kuidas eri riikides piiranguid kehtestatakse. Kuna osas riikides inimesed ei saa enam vabalt liikuda, ei ole ka esindusi mõistlik avatuna hoida.

Teenindusi ei suleta nii kaua kui see on võimalik. Toyota on kinnitanud, et jätkab varuosade laotarneid ning hoolde- ja teeninduspunktidel on võimalus vajalikke komponente ka n-ö varuga tellida.

Uue Yarise lansseerimise ettevalmistamist jätkatakse. 2001. aastal avatud Valencienne’i tehases Prantsusmaal töötab koos hooajaliste töötajatega kokku 4 500 inimest. Yaris on Toyota jaoks Euroopa olulisemaid mudeleid, 2019. aastal ostsid eurooplased kokku 211 714 uut Yarist.

Volvo katkestab töö Ghenti tehases

Volvo katkestab Belgias, Ghenti tehases töö. Kui pikaks ajaks, ei täpsustata, öeldud on, et “ajutiselt”. Belgias valmivad kaks Rootsi autotootja “maamärki”, nunnumaastur XC40 (k.a. selle pistikhübriidversioon) ja V60 universaal.

Teisipäeval alanud tööseisaku põhjusena toob autotootja välja Belgia valitsuse kardinaalsed sammud koroonaviiruse leviku piiramisel ning tööjõu puuduse: paljud tehase töötajad on karantiinis.

Ghentis paikneb ühtlasi Rootsi autotootja esimene akutehas, kus valmistatakse XC40 elektriversiooni akupakke ja ei ole kuulda, et plaan, autoga sel sügisel välja tulla, muutunud oleks.

Nissan sulgeb Sunderlandi tehase

Nissan toodab Ühendkuningriigis, Sunderlandi tehases oma Euroopa-popmudeleid: linnadžiipe Qashqaid ja Juket. Ka Nissan Leafi elektriauto valmib UK-s.

Mullu veeres tehaseliinilt üle 350 000 uue sõiduki, mis moodustab ligi kolmandiku UK 1,3 miljonilisest autotoodangust ja on Nissani jaoks seni peamine allikas eurooplaste autodega varustamisel.

Aga teha pole midagi: kui piirid on kinni ja inimeste liikumine piiratud, ei saa nad ka salongis meelepärast autot osta ja on üsna loogiline, et olukorras kus müüki ei ole ja tarneahelad on auklikud, tuleb tootmine mõneks ajaks kinni panna.

Üks pauk teise järel

Autotööstus on viimastel aastatel saanud pihta siit ja sealt, koroonavits lööb niigi veritsevat ihu seda valusamalt. Kaua toodangupaus kestab, ei tea. Ilmselt lisandub neid tootjaid veelgi, kes sunnitud stopi tegema peavad.

Autoturg kukub kolinal, kui Hiinas langes vaid kahe kuuga automüük 92%, siis Euroopas ennustatakse poole võrra ja rohkem vähenemist.

Murelikud on elektriautode tootjad, sest maailma suurimad akutehased on kas päris kinni või töötavad poole kanniga, ja isegi kui töötavad, kummitavad tarneraskused.

Force majeure on kesine lohutus, aga kehval ajal aitab seegi: võimalik, et kui COVID-19 puhang laabub, on euroametnikel mune, et autotööstusele hingamisruumi anda. Iseasi, kas hingamisaparaate kõigile jagub…