Uus tippklassi mobiiliseeria kannab nime Huawei P40 ning Fortel avanes võimalus karbis välja võtta selle lihtsaim ja odavaim versioon P40 Lite, mis peaks Eestis müügilettidele jõudma juba 1. aprillil.

Alustame oma lühiülevaadet peamisest küsimusest: kas asjaolu, et USA sanktsioonide tõttu ei tohi Huawei oma mobiilides enam kasutada Google Play äpipoodi koos kogu selle sisuga, on jätnud telefonid tuntud rakendusest tühjaks?

Õige vastus on: kerge võttega saab Huawei mobiilides tööle peaaegu kõik rakendused.

Päris kindlasti ei maksa uue Huawei mobiili omanikul täna veel lootma jääda telefonis olevale Huawei enda äpipoele AppGallery – seal pole täna ei Facebooki, Swedbanki ega mKooli. Huawei näeb küll kurja vaeva, et äpiarendajad oma rakendused ka sellesse keskkonda lisaks, kuid selle eesmärgi täitumiseni läheb veel aega.

On palju lihtsam viis Huawei mobiilis täisväärtuslik seade teha. Selleks tuleb kasutada enda senist mobiiltelefoni – olgu selleks siis Samsung, Xiaomi, Nokia või iPhone – ja installida sellesse Huawei loodud rakendus nimega Phone Clone.

Kui see tehtud ja tuliuut Huawei mobiili seadistama hakata, siis tuleb ühe vaates ette valik, kus tulebki valida kõigi andmete ületoomine vanast seadmest ning seejärel valida vana telefoni tüüp.

Huawei P40 lite

Ja nii tulevadki üle ka kõik äpid. Peaaegu. Hetkeseisuga ei tule Huaweisse otse üle tuntud rakendustest vaid Facebook, Bolt ja Uber.

Kas Messenger tuleb üle ja töötab? Forte vastus: jah, tuleb üle ja töötab.

Facebookiga on asi lihtne: tuleb minna aadressile https://www.facebook.com/android_upgrade ja sealt äpp all alaadida.

Bolti ja Uber kasutavad aga aluskaarti Google Maps ning Google’i rakendused Huaweis tõesti ei tööta. Nende kahega läheb seega veel aega ning kellele Bolti äpp elutähtis, siis ei tohiks praegu veel Huawei uue mobiili ostmisega kiirustada.

Igal juhul tekitab Huawei uus mobiil tarkvara osas optimismi. See töötab Androidi värskeimal vabavaralisel platvormil numbriga 10 ning Huawei on sellele ise peale ehitanud oma teada-tuntud kasutajaliidese EMUI. Google Mapsi asendab lihtsalt Here WeGo, mis on suures osas võrdväärne partner, kui mitte paremgi.

Telefonist endast ka

Huawei P40 Lite ise on tüüpiline tubli keskklassi mobiil. Selle soovituslik hind saab olema 299 eurot.

Sellel on vana hea lame ja suur 6,4-tolline ekraan, mille ülaosas ei ole tüütut „kulmu“ vaid uutele tipptelefonidele omane ringike selfie-kaamera ümber. Seadet ümbritseb alumiiniumist raam ja tagakülge katab klaasi asemel värviline plast. Neid värve on täpsemalt kolm: pastelne valge-roosa, briljantroheline ja klassikaline must.

Kõik juhtnupud on toodud paremale küljele. Seal on neid kaks: helinupud ja toiteklahv, millesse on ühtlasi integreeritud sõrmejäljelugeja. Proovisime järele - töötab hästi.

Põhikaamerate komplektis on koguni neli objektiivi ning suurimal neist on megapiksleid 48.

Huawei P40 lite

Mis on väga positiivne: sellel on olemas eraldi režiim (40 mm makrokaamera, sensor 1.75μm pixels) ka makrovõtete jaoks, mis võimaldab objekte üles võtta ka ülilähedal ja teravalt. Näiteks kirbukiri seadme enda karbilt, kus näha, palju sellel mobiili välk- ja salvestusmälu on:

Huawei P40 lite

Teine äärmus: ülilainurkkaamera 120-kaardise vaateväljaga. Karantiinis oleva ajakirjaniku vaade rõdult sai sellega selline:

Huawei P40 lite

Raudvara poolelt jooksutab seadet Huawei enda toodetud Kirin 810 8-tuumaline protsessor. Aku mahutavuseks on koguni 4200 mAh ja see on varustatud 40W superlaadijaga – poole tunniga 70% akust täis pole üldse paha tulemus (väga hea on).

Minu enda laadimistest: kell 10.16 oli laetuse protsent 42 ning 20 minutit hiljem kell 10.36 juba 84 protsenti. Väide tõestatud.

Seadme saab ümber lülitada ka mängurežiimile (GPU Turbo), et kogu protsessori jõud oleks antud parima mängukogemuse saamiseks. Seadmel on olemas vana hea kõrvaklappide sisend.

Huawei P40 lite

Kõlareid on seadmel vaid üks, nii et seadet käes hoides stereoheli oodata ei maksa.