USA Marylandi ülikooli Baltimore’i maakonnas tegutseva loodusteaduste ja matemaatika kolledži bioloogia aseprofessor Jeffrey Gardner selgitab, miks alkohol on käte desinfitseerimise toodete kõige olulisem koostisosa ja miks ta ei soovita desinfektante ise kodus valmistada.

1. Miks on alkohol peamine koostisosa enamikus käte desinfitseerimise vedelikest?

Alkohol tapab tõhusalt mitut eri tüüpi pisikuid, sealhulgas viiruseid ja baktereid, kuna „voldib lahti“ ja „lülitab välja“ nende koostisvalgud. Selline protsess, mida nimetatakse denatureerimiseks, sandistab ja sageli tapab mikroorganisme, kuna nende valgud keerduvad lahti ja kleepuvad omavahel kokku.

2. Osa mikroobidest alkohol tõhusalt ei tapa. Miks?

Baktereid ja viiruseid on palju erisuguseid; osa neist on alkoholiga lihtsam tappa kui teisi. Taolised erinevused johtuvad bakterite välimise pinna ehituse iseärasustest.

Näiteks tapab rohkem kui 60% kangune alkohol väga tõhusalt kolibaktereid, mis tekitavad toidust põhjustatud haiguseid ja muid nakkuseid.

Mõnedel viirustel on välimine kiht, mida nimetatakse membraaniks. Alkohol tapab edukalt viiruseid — sh koroonaviirust —, millel selline membraan esineb, kuid on vähem tõhus ilma membraanita viiruste hävitamisel.

Nii viiruste kui ka bakterite tõrjumisel on oluline silmas pidada, et hulga uuringute kinnitusel peab desinfektant tõhusaks toimimiseks sisaldama vähemalt 60% alkoholi.

3. Kui 60-protsendine alkohol on tõhus, kas puhas piiritus on siis veelgi tõhusam?

Üllataval kombel ei ole. Valkude detanutreerimine kulgeb kiiremini, kui alkoholiga on segatud veidi vett. Puhas piiritus võib nahal leiduvate viiruste ja bakterite tõhusaks tapmiseks sellelt liiga kiiresti lenduda, eriti talvel, mil õhuniiskus on väiksem.

Puhta piirituse kasutamine kuivatab ka nahka väga kiiresti ja tekitab nahaärritust, mis omakorda võib sundida kasutajat vajalikust harvemini desinfektandiga käsi puhastama või seebi ja veega pesema.

Sellepärast sisaldavadki käte desinfitseerimise vedelikud ja geelid plastifikaatoreid — koostisaineid, mis aitavad käte nahka niisutada ja pehmemaks teha.

4. Kas desinfektantide valmistamine kodusel teel on hea mõte?

Minu hinnangul ei ole. Veebis levib hulk kodutöönduslikke desinfektandi-retsepte, millest mõnede juures kasutatakse viina. Viina alkoholisisaldus ei ületa aga reeglina 40%, millest mikroobide tõhusaks tapmiseks ei piisa.

Hea aseaine võiks olla haavade desinfitseerimiseks kasutatav meditsiiniline puhastuspiiritus, mida enamasti hoitakse vannitoakapis, aga kui te olete juba vannitoas kraanikausi lähedal, on märksa mõistlikum käsi hoopis seebi ja kuuma veega hoolikalt pesta.

5. Kas käte desinfitseerimise vahendid aeguvad?

Enamikku kaubandusvõrgus pakutavatest desinfitseerimisvahenditest võib õigete säilitustingimuste juures kasutada paar aastat; aegumistähtaeg on märgitud toote pakendile.

Ei maksa unustada, et alkohol on väga kergesti lenduv kemikaal. Aja jooksul aurab see ära ning seejärel ei tapa desinfitseerimisvedelik või -geel enam tõhusalt viiruseid ja baktereid.

Kuna käte desinfitseerimise toodete järele on praegu aga suur nõudlus, pole tõenäoline, et teile aegumistähtaja ületanud kaupa pakutakse.