Kalaõli sisaldavad toidulisandid ei kaitse vähi eest
Oomega-3 rasvhappeid sisaldavad toidulisandid võivad südamehaigusi pisut vähendada, kuid eesnäärmevähki haigestumise riski võib toidulisand veidi suurendada, kirjutab ERR Novaator.
Oomega-3 rasvade tarbimist on maailmas palju populariseeritud, kuna levib arvamus, et need kaitsevad meid vähi, südameataki ja -rabanduse eest.
Kahest süstemaatilisest ülevaatest selgub, et just kalaõli sisaldavad toidulisandid võivad südamehaigustesse suremust pisut vähendada, kuid eesnäärme vähki haigestumise risk võib veidi suureneda. Seega nii kasulikud kui ka kahjulikud mõjud on väikesed.
Kui 1000 inimest võtaks oomega-3 rasvhappeid sisaldavaid toidulisandeid kolm aastat, aitaks see vältida kolmel inimesel suremist südamehaigustesse ja kuuel inimesel tromboosi, kuid kolmel inimesel areneks eesnäärmevähk.