Eestlased ei paista koroonaviiruse laienevat epideemiat seni tõsiselt võtvat (eks näe, kuidas asja mõjutab eilne teade esimesest nakatunust kodupinnal), aga muu maailm paistab murelik, mida tajub digiuudiseid jälgideski.

Ennustatakse telefonide, arvutite ja nende eri komponentide defitsiite, ära jäetakse üritusi ja olemasolevaid tõmmatakse koomale, sest oma ala suurtegijad tühistavad või vähendavad osalusi.

Koroonahirmu tõttu iga-aastase mobiilimessi MWC ärajätmine oli alles esimene suur hoop. Facebook teatas oma iga-aastase tarkvaraarendajate konverentsi f8 ärajätmisest. Peapõhjusena toodi koroonaoht.

Kas see on suures pildis üldse tähtis? Mis on tehnoloogiahuvilistel sellest kasu, et hiidfirma Facebook jaoks äppe ja teenuseid arendavad inimesed mai alguses USAs Californias kokku ei saa ja konverentsi maha ei pea?

Filosoofilises plaanis polegi sellest ehk midagi, sest ega ju äpid ja teenused arendamata või kasutajatele tutvustamata ei jää. Aga erilised sündmused on ju ikka toredad ja Facebookile on meeldinud f8-t eriliseks muuta seal mitmesuguseid suuri uudiseid avalikkuse ette tuua.

Ei maksa unustada, et ettevõte Facebook ei esinda ainult omanimelist sotsvõrgustikku, mis on juba ise tohutusuur platvorm, millel on 2,4 miljardit aktiivset kasutajat.

Facebookile kuuluvad ka mõned maailma kõige populaarsematest suhtlus- ja sisujagamisäppidest ja muidki tuntud firmasid, mh Messenger, Instagram, WhatsApp ja Oculus VR. Kõigi nendegi kohta võib midagi uut ja põnevat teada saada f8 käigus.

Esimene f8 toimus 2007. aastal ja Facebook pole viitsinud seda päriselt igal aastal korraldada. Vahele jäid 2009, 2012, 2013 ja nüüd 2020.

Moodsa tehnoloogia maailma nelja türannosauruse Apple'i, Google'i, Microsofti ja Facebooki üldine leigus suurüritustel osalemise vastu on muidugi üldiselt teada.

Nad eelistavad väiksemaid omaüritusi, mis on nii odavamad, vähem väsitavad kui ka pakuvad suuremat tõenäosust kogu tähelepanu endale saada. Rääkimata sellest, et kui inimesi on vähem, siis on viirustel vähem levimisvõimalusi.

Nii raha- ja energiakulu kui ka ohutuse argumente arvestades on üsna usutav, et tehnoloogia-suurüritused hakkavadki nüüdsest vähenema ja kokku tõmbuma. Ärge imestage, kui sarnast trendi täheldame edaspidi ka. Näiteks järgmisel aastal samal ajal, kui koroonaepideemia loodetavasti ammu unustatud.

Facebook teataski tänavuse f8 tühistamisega seoses kohe, et plaanib kohalikumaid üritusi. Ja lubas esitlusi teha veebi-otsevoogude teel.

Saame veel näha, kas Google'i ja Microsofti iga-aastased arendajate konverentsid ikka toimuvad, vastavalt I/O ja Build nimelt.

[HILJEM LISATUD] Google teatas 4. märtsil, et tänavune I/O jääb ära.