Üle-euroopalise teadus-ja arendusprojekti INCIT-EV partner Eestis on Eesti Energia, mis paigaldab Harjumaale kaks innovaatilist (nutikat) elektriautode ülikiirlaadijat. Selleks tegevuseks on projektis ette nähtud 363 000 eurot Euroopa Liidu raha.

Eesmärk on katsetada ülikiirlaadijate kasutamist moel, et oleks tagatud elektrivõrgu parim kvaliteet ning minimeeritud energiakaod võrgus ning ühtlasi pakkuda klientidele uut laadimiskogemust, mis muudaks elektrisõidukid nn. tavaliste autodega võrdväärselt mugavalt ja kiiresti “tangitavaks”.

Kaks 175 kW laadijat tulevad “perifeeriasse”

Harjumaale paigaldatavad 175 kW võimsusega ülikiirlaadijad võimaldavad laadida nii CCS kui CHAdeMO standardiga elektriautosid.

Laadijatel on kahesuunalise laadimise võimekus, mis tähendab, et neid saab kasutada auto akusse talletatud energia tagasiandmiseks elektrivõrku.

Eksperimentaalsed ülikiirlaadijad on osa tegevustest, mille eesmärk on 32 partneri abil kaheksas riigis testida uudseid laadimistehnoloogiaid päriselulistes tingimustes ning jõuda lahendusteni, mis julgustaksid e-sõidukeid senisest enam kasutama.

Projekti tegevuste elluviimiseks on planeeritud neli aastat. Ülikiirlaadijad paigaldatakse Harjumaale, pealinna piirialale, ehk nagu seisab projektidokumendis, “Tallinna perifeeriasse” eeldatavasti 2020. aasta lõpuks ning jäävad kasutusse vähemalt 2023. aasta lõpuni.

Projektis osaleb kaheksa riiki

Renault Grupp on konsortsiumi koondanud ettevõtteid, ülikoole ja muid teadusasutusi, omavalitsusi ja idufirmasid 8st riigist.

Lisaks Eestile katsetatakse erinevaid lahendusi elektriautode leviku soodustamiseks Saksa- ja Prantsusmaal, Itaalias, Madalmaades, Sloveenias, Hispaanias ja Türgis.

Kui Eestis testitakse kõrgepinge laadimislahendusi, siis Prantsusmaal Pariisis ja Versailles’s katsetatakse dünaamilist induktsioonlaadimist ehk nö juhtmeta laadimist.

Madalmaades, Amsterdamis ja Utrechtis arendatakse kahesuunalist nutikat laadimist, Itaalias Torino linnas autoparkla laadimiskeskust ning Hispaanias Zaragozas kaherattaliste liiklusvahendite jaoks mõeldud kahesuunalist madalpinge laadimist ja dünaamilist laadimist taksoradadel.

Projekti kogumaksumus on üle 18 miljoni euro, millest lõviosa, pea 15 miljonit tuleb Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni programmist Horizon 2020. Projekti alguspäev on 1. jaanuaril 2020 ja lõpptähtaeg 30.12.2023.

INCIT-EV hõlmab 3475 era e-sõiduki juhti, kümmet omavalitsust, nelja taksoettevõtet. Samuti on projekti kaasatud 4 autojagamisega tegelevat ettevõtet ja 4 kergliikurite rendiettevõtet.

Laadimistehnoloogiat tarnivad 6 ettevõtet, laialdast koostööd tehakse omavalitsustega. Projekti kirjeldusest pole välja jäänud ka eri vanuses inimeste kaasamine tegevustesse: ka seeniorid peavad uute tehnoloogiatega kohanema.

E-autod muutuvad laadimissüsteemi lahutamatuks osaks

Kliendi jaoks annavad ülikiirlaadijad võimaluse kiiresti, mugavalt ning turvaliselt autot laadida, täiendav nutivõimekus aga energia- ja võrguettevõttele testida uusi võimalusi elektrivõrgu toetamiseks.

Eesti Energia juhatuse liikme Margus Valsi sõnul muutuvad e-autod nutikate laadimislahenduste abil juba lähiaastail elektrisüsteemi lahutamatuks osaks, võimaldades täiendavate lisainvesteeringuteta tagada elektrivõrgu töökindlus samal ajal autoomanikule tulu teenides.

„Innovaatilised ülikiirlaadijad võimaldavad meil tuua tuleviku tänasesse. Me testime praktikas lahendusi, mida kunagi varem sellises mahus pole katsetatud,“ ütles Vals.

„Uudse laadimistehnoloogia kasutamine võimaldab meil arendada elektromobiilsuse tulevikuteenuste ärimudelid ja lahendused, luua elektriautode laadijate kasutamise kompetents elektrivõrgu stabiliseerimiseks ja oma oskusteabe toel anda panus terve Euroopa elektritranspordi arenguks.“