"Tavaliselt olen ma peale koju jõudmist väsinud ja suudan mängida ainult paar tundi. Kui ma võtan aga Adderalli, võin tipptasemel mängida kuni 12 tundi," selgitas väljaandele videomängude striimimisega raha teeniv Matthew Murphy. Adderall on USA-s populaarne ravim, mis aitab keskendumishäiretega inimestel oma probleeme leevendada. Ravimi koostise moodustavad aga neli amfetamiinisoola.

Nii mõnedki teised e-sportlased või endised valdkonnas tegutsejad tunnistasid Washington Postile, et erinevate ainete tarbimine enne mänge on tavaline. Peale Adderalli on populaarseteks valikuteks ka Vyvanse ja Ritalin, mis mõlemad samuti keskendumisvõimet parandavad. Esimeses on toimeaineks samuti amfetamiini sugulane.

Counter-Strike, Overwatch, Gears of War - kõikide nende populaarsete mängude puhul on retseptiravimite väärkasutamine tähelepanuväärne probleem. Overwatchi profiliigas kaasa lööv Timo Kettunen hindas, et sealses liigas kasutab neid umbes 20 inimest. Jimmy Moreno, endine Gears of Wari mängija kostis seepeale, et tema kunagise lemmikmängu kogukonnas kasutas ravimeid koguni pool mängijaskonnast.

Adam Sloss, endine tulistamismängu Call of Duty maailmameister tunnistas, et tema puhul olid kaasmängijate sõltuvused üheks põhjuseks, miks ta oma profikarjäärile joone alla tõmbas. "Keegi ei räägi sellest, sest kõik tarbivad neid ise ka. Olen seda korduvalt näinud ja pean tunnistama, et see on tõsine probleem," ütles Sloss.

Liigad ei tea, kuidas käituda

Vaikselt on ka mänge organiseerivad liigad ärkamas. Pärast seda, kui professionaalne Counter-Strike mängija Kory Friesen tunnistas, et terve nende tiim mängis 250 000 dollarise auhinnaga turniiril Adderalli mõju all, hakkas üks suurimaid e-spordiliigasid ESL tegema dopingukontrolle. Sealhulgas on keelatud kõik keskendumishäirete seaks kasutatavad ravimid.

Probleem on aga ka selles, et dopingutestide tegemine on kallis. Ühe turniiri puhul võib nende läbi viimise summa ulatuda kuni paarikümne tuhande euroni ning väikeste liigade jaoks on see suur summa, mis tõotab nende tegevusele kriipsu peale tõmmata.

Kas muudab paremaks või mitte?

Tulles aga tagasi ravimite kasutamise juurde, siis lubavad nii ESL kui ka Fortnite ja Overwatchi profiliigade korraldajad inimestel ravimeid kasutada, juhul kui neil tõesti probleemid on. Varasemalt on tegevusetuse õigustamiseks viidatud ka sellele, et tegelikult ei näita katsed, et Adderall või teised ravimid kuidagi mängijat mängus paremaks muudaks.

Ka mitmed profimängijad ise on viimase argumendiga päri. Näiteks tuuakse, et ravimite võtmine ei muuda mänguteadmisi ega oskusi. Samuti võib keskendumisravimite võtmine tuua kaasa olukorra, kus mängija keskendub liialt ühele mängu osale, kuid unustab seejuures täielikult muu.

Samas on nii mõnigi mängija, kes tunnistas, et nende jaoks need mõjuvad ja toimivad täpselt nagu steroidid tavaspordis. Ka Massachusettsi haigla spetsialist Maria St. Pierre, kes on uurinud mänge ja mängurlust arvas, et ravimitest on mängijatele ebaausal moel kasu. "Adderalli võtjal on näiteks seda mitte võtva mängijaga võrreldes eelis," ütles ta.

St. Pierre hoiatas aga, et ravimite võtmisel on inimestele tõsised mõjud. "Iga ravim, mis ei ole sulle välja kirjutatud, tingib sisse võtmisel pikaajalised ja tõsised muutused," ütles ta ja võrdles Adderalli võtmist näiteks speedi või metamfetamiini tarvitamisega. "Need ei ole ainult väga sõltuvusttekitavad narkootikumid, vaid võivad viia ka näiteks paranoia või psühhoosi kujunemiseni."