Teadlastel on sebra triipude kohta erinevaid hüpoteese. Järgnevad kolm on kõige levinumad. Esiteks see, et sebra triibud aitavad segadusse ajada kiskjaid ja eriti lõvisid, kelle jaoks sebra on üks põhilisi saakloomi. Selle hüpoteesi kohaselt aitavad sebra triibud tal paremini ellu jääda.

Teine hüpotees väidab, et must-valge muster aitab sebra kehatemperatuuri langetada, kuna must värvus seob päikesekiiri ja soojust paremini, mis tõttu tekivad erinevad õhuvoolud mustal ja valgel triibul. See lubab sebral oma keha kuumas keskkonnas paremini jahutada.

Kolmanda hüpoteesi järgi loovad triibud illusiooni, mis ajab kärbseid segadusse. Triibud aitavad sebral pääseda kärbeste hammustustest ja erinevatest haigustest, mida kärbsed kannavad.

Milline neist hüpoteesidest võiks olla tõene? Või on neis kõigis tõtt? Mõned aastad tagasi otsustasid ameerika ja saksa uurijad need kolm hüpoteesi läbi testida. Nad valisid erinevaid tunnuseid, mis kataksid kõik kolm esitatud hüpoteesi ja nad uurisid sebratriipe nende kogu levikuala piires.

Sebra on levinud Lõuna-Etioopiast kuni Lõuna-Aafrika tipuni. Kui vaadata sebrasid Etioopias, Keenias ja Tansaanias, siis need triibud on selgelt must-valged. Kui minna jahedamatesse piirkondadesse, eriti Lõuna-Aafrikas, siis me näeme, et need triibud hakkavad hägustuma. Ja pigem on teinekord juba pruunikas. Mõnedelt kehaosadelt – jalgadelt ja kõhuosalt - võivad mustad triibud sootuks kaduda.

Ameeriklased ja sakslased tegid põhjaliku uuringu. Nende uuring toetab hüpoteesi, mis väidab, et muster aitab sebral kuumades tingimustes paremini hakkama saada ning kehatemperatuuri langetada. Kui hiljem kontrolliti sebra leviku põhjapiiri ekvaatori lähedal, siis leiti, et kui sebrad asusid kõrvuti pruuni värvi antiloopidega, kel mustrit pole, siis sebrade kehatemperatuur oli veidi madalam kui antiloopidel. Triibud aitavad sebral keha jahedamana hoida.

Kas sellega on sebratriipude saladus lahendatud? Kindlasti mitte! Ka need teadlased ütlesid, et see on kõigest üks uurimistöö, mis pigem toetas ühte hüpoteesi. Teie, kes olete veel noored, ärge laske sellest heituda! Kui kunagi peaks minema nii, et saate sebrauurijateks, siis saate

kõik hüpoteesid ette võtta ja võib-olla leida, et sebra triibud on hoopis lõvide käest pääsemiseks. See ongi iseloomulik teadusele. Me uurime, tõestame või lükkame ümber hüpoteese. Kuid ükski hüpotees ei hävi ajaga – nad kõik on alles ja ootavad uusi uurijaid.

*Pop(up)teadus on projekt, mille eesmärgiks on teadusliku teadmise populariseerimine ja ühtlasi tutvustada laiemale üldsusele eesti teadlasi, kes on leidnud tunnustuse akadeemilistes ringkondades. Kõik nad on oma eriala eksperdid. Pop(up)teadus on projekt teadusest ning inimestest, kes seda teevad.