Nüüd aga on meist rikkamate või muidu õnnelike kätte jõudmas esimesed telefonid, mis lubavad salvestada 4320p- ehk 8K videot, mis pakub veel palju rohkem piksleid (mitte et ükski film või klipp sellest paremaks muutuks, kui sisu tasemel pole).

Hiina firmad on kiired ja maiad uut tehnoloogiat ruttu kodu- või Aasia turule tooma, mistõttu polegi nii üllatav, et esimene 8K videot salvestav nutitelefon on juba ammu ilmunud.

Forte andmetel napsas selle au mänguritele suunatud ZTE Nubia Red Magic 3, mis on ka esimene aktiivjahutusega nutitelefon. See jõudis müügile juba möödunud mais ja maksab USA-s veidi alla 500 dollari.

Meie nutihuvilistele tuttavamatest firmadest pakuvad 8K salvestamist aga Samsungi vastne lipulaev Galaxy S20 (lisaks S20+ ja S20 Ultra) ja Xiaomi uus lipulaev Mi 10 (lisaks 10 Pro), kõik need alles hiljuti esitletud.

Samsung Galaxy S20 kolm varianti: (vasakult) S20, S20+ ja S20 Ultra (tootja foto)

Tehnoloogiasaidi ExtremeTech esindajal oli võimalus S20-t juba testida ja kuulutab, et 8K ei sobi kuidagi neile, kel failiruumi napib. Üldse saab salvestada kuni viieminutilise klipi ja see haarab 600 MB minuti kohta.

S20 ja S20+ pakuvad 128 GB failiruumi (Ultra 512 GB), millest oma osa haukavad muidugi opsüsteem, Samsungi kasutajakeskkond ja eelpaigaldatud muu tarkvara. Õnneks saab lisada kuni terabaidise mälukaardi.

Samsungi otsus mitte pikemaid kui viieminutilisi 8K-klippe lubada on seotud ilmselt kuumuse tekkimisega. Süsteemikiip peab ilmselt selle aja järel "hinge tõmbama" ega suudaks siis piisavalt kiiresti enam videot kodeerida.

Lisaks on kaadrisagedus piiratud 24 kaadriga sekundis, kuigi kiip Snapdragon 865 toetaks ka 30 – Mi 10 vastav näitaja ongi muide 30 k/s. 8K-klippi tehes ei toimi ka pildistabilisaator. Eks tulevastes telefonides vägevamalt!

Milleks seda 8K videot üldse filmida, on muidugi iseküsimus. Kolme S20-telefoni ekraanid kuvavad kõigest 1440 x 3200 pikslit, mis 8K pakutava 7680 x 4320 kõrval muidugi kahvatub. Nii et kindlasti oleks vajalik hankida ka 8K võimekusega ekraan.

YouTube'is leidub 8K kvaliteediga videosid juba ammu, aga selline pikslirevolutsioon tundub seni huvi pakkuvat peamiselt teleritootjatele (et oleks, millega uhkustada) ja jaapanlastele, kes tahavad oma 24. juulil algavalt Tokyo suveolümpialt 8K-ülekandeid pakkuda.

Nii et uudise pealkirjale ise vastates – 8K klippide meisterdamise praktiline väärtus on madal, aga tehnoloogiafännidele ikka meeldib piire nihutada.