Kuna neid meil siin väga ei liigu (Honor 9X on siiski paljudes e-poodides veel saadaval), siis uue mudelina P Smart Pro on ikkagi veel ka praegu veebruaris täiesti tegija telefon. Vähemalt mitmete omaduste poolest, kirjutab AM.ee.

Arusaadav, et Huaweil ja Honoril on mitu telefoni enam-vähem sama sisuga välja tulnud - USA sanktsioonide tõttu ei saa ju täiesti uutesse mudelitesse Google´i teenuseid panna.

Seega uute telefonide väljatoomisel muudetakse vaid korpust ja näiteks sõrmejäljelugeja asukohta, seega tehniliselt on tegu justnagu samade telefonidega, millele saadi Google´i litsents enne majandussanktsioone Huaweile USA poolt, aga välimus on siiski veidi teine ja sisu oli omal ajal piisavalt hea, et ka nüüd, pool aastat hiljem sobib neid täiesti müüa. Aga eks kõik oleneb muidugi hinnast ka.

See mudel on saadaval mustana (Midnight Black) ja ülalt alla muutuva värviga helesinisest lillani (Breathing Crystal). See viimane oligi testis ja näeb väga efektne välja. Kahju on kohe tagakülge mõne läbipaistmatu ümbrisega kinni katta.

Huawei P Smart Pro näeb välja täiesti tippklassi telefoni moodi, sest sellel on äärest ääreni ekraan, esikaamera auk või kulm ekraanis puudub ja selfie tegemiseks sõidab esikaamera välja ülaservas olevast sahtlikesest.

91% vaadet

Ekraan on väga suure diagonaaliga – 6,59 tolli –, mille annab kätte pikk telefoni korpus: paneel on alumisest äärest ülemise servani välja ning hõivab kogu mobiili esiosa 91% ekraani ja korpuse suhtega. Resolutsioon 2340 x 1080 on natuke enam kui Full HD just ekraani pikkuse ehk pikema külje pikslite poolest.

Sõrmega hetkega sisse logitud

Erineval Honor X-ist asub sõrmejäljelugeja mitte tagaküljel, vaid sisselülitusnupul, mis on paljude jaoks parem ja mugavam kui tagaküljel.

Eks see on harjumuse asi, kuid sisselülitusnupp on ikkagi see koht, kuhu tavaliselt sõrm liigub, kui tahad telefoni vaadata ja turvaline sõrmejäljega sisselogimine kohe samal hetkel hoiab kokku väärtuslikku aega ja liigutusi.

Kuna selfie-kaamera sõidab välja, siis näotuvastusega sisse logida muidugi ei saa, aga seda pole hea sõrmejäljeskanneri olemasolul nii hädasti vaja ka. Sisselogimine sõrmega on kiire, hoopis kiirem ja täpsem kui näiteks Huawei ekraanialused sõrmejäljelugejad.

Kolm kaamerat: tubli keskmine, aga mitte särav tipp

P Smart Pro kolm tagakaamerat on tubli keskmine ja 48 MP põhisensor lubaks oodata ehk enamatki, kuid võrreldes mitmete praeguste tippkaameratega jääb see odavama hinnaklassi telefon siiski neile kvaliteedilt alla.

Lisaks põhikaamerale on veel tagaküljel 8 ja 2 MP kaamerad, mis on väiksemad kui paljudel tippmudelitel, kuid põhikaamera teeb põhitöö ning viimasel ajal aina enam ka tarkvara. Tippmudelitel on ka kaameratarkvara parem, odavamatel lihtsam.

Üldiselt saab P Smart Proäga samuti täiesti korralikke pilte teha, kuid stabiilsus on kehvem kui tippkaameratega - automaatika eksimusi värvide määramise ja teravustamisega on rohkem, aga kui teed vanakooli moodi rohkem klõpse, siis lõpuks mõne hea kaadri ikka leiab.

Lainurka, muide, teeb P Smart Pro ka, aga vaid siis, kui valid resolutsiooniks mitte rohkem kui 12 MP. Öövõttega tehakse vaid 1x ja suurema suurendusega, 120-kraadine lainurk ei tööta ka öövõttega.

48 MP kaameral on abiks ka tehisintellekt, mis teeb ka öövõtte selgemaks ja teravamaks, eemaldades müra. Võrreldes P Smart Pro'ga eemaldab aga see mõnikord ka üsna palju värve.

Ka 16 MP selfie-kaamera on tehisintellektiga, mis oskab põhiliselt portreesid hästi parandada.

Riistvara on kiire ja suhteliselt korralik

Riistvara pole enam uutel telefonidel eriliseks takistuseks kiirel kasutamisel, nii on ka 6 GB + 128 GB mäluga Huawei telefon kiire ja korralik, Kirin 710F kaheksatuumalise protsessoriga kiibistik saab ka pea kõigega sujuvalt hakkama.

Küll aga oli selle telefoni puhuil üheks veidruseks wifi ebastabiilsus. Teisest telefonist hotspot'ti jagades paljudel juhtudel P Smart Pro ei leidnudki jagatavat võrku üles, ka koduses Telia võrgus võis mõnikord olla wifi tugijaam telefoni nimekirjast kadunud. Samas linnas ringi liikudes leiti avalikke wifi võrke väga hästi ja neis ka erilisi probleeme surfates polnud.

Android 10 veel ei olnud, aga see ilmselt kunagi üsna varsti ka tuleb, praegu oli mobiilis viimase turvapaigana augustis 2019 installitud turvauuendused ja peale seda polegi midagi välja tulnud, sest tarkvaravärskenduste kontrollimisel midagi uuemat ei pakutud.

Koormustestid

Teeme ära ka traditsioonilised koormustestid: Geekbench 5 - 1326 punkti, Linpack Mobile - 1230,934 MFLOPS.

Geekbenchi testis jääb see telefon AM.ee suures edetabelis Honor 20-le alla. Mõlemad on Android 9-ga. Jõudlust küll on, aga päris tippu ei kuulu need tulemused. Igatahes kasutades mingit jõudlusprobleemi küll ei paistnud (kui välja arvata wifi anomaaliad).

GPS on eeskujulik, teeb ühtlustamist paigal seistes ja täpsustamist liikudes ning spordi- või matkaträkkeriks sobib igati. Autonavigaatoriks samuti, sest asukohamääramine on suhteliselt kiire.

4000 mAh aku pole ka tippmahtuvusega, kuid omas hinnaklassis täiesti korralik (tegelik mahtuvus 3900 mAh) ja kestab ilusti kuni poolteist päeva üsna aktiivselt kasutades.

Kiirlaadimist pakutakse kuni 40 W - kiirlaadijaga harjunud telefonikasutajana on see hea omadus ja tasub "vana" traditsioon õhtul telefon laadima panna lõplikult ära unustada. Kui olid unustanud õhtul laadida, siis hommikul enne väljaminekut jõuab üsna suure osa energiat vaid paarikümne minutiga juurde saada, et kogu päevaks jätkuks.

Muud ühendused, mida pole unustatud

Huawei P Smart Pro pakub omadusi, mida tipptelefonid ei paku (enam). Millegipärast ongi kombeks odavamatel telefonil neid omadusi veel pakkuda, sest kasutajad hindavad seda: näiteks on sel telefonil sisseehitatud FM-raadio, traditsiooniline 3,5 mm kõrvaklapipesa ja micro-SD kaardi lisamise võimalus. Kõik on tänuväärsed lisad, aga mitmetel kallimatel tippmudelitel ära jäetud.

Samas puudub P Smart Prol selline vajalik lisa nagu wifi ac tugi, ka navigatsioonimoodul toetab lisaks USA GPS-ile ka Venemaa GLONASS-i ja Hiina Beiduod ning tundub, et see on meil siin Euroopas täiesti kattev komplekt.

Mobiili kaal on üsna suur - üle 200 grammi ja on ikka käes tunda. Veekindlust ei saa ka selle mudeli juurde pakkuda, sest ülaservast sõidab välja esikaamera ning sinna sahtlisse võib vesi kergemini sattuda.

Kokkuvõtteks sobib see telefon hästi noortele kasutajatele ja neile, kellel vaja suure ekraaniga kas sotsiaalmeediat või pilte-videosid vaadata (ehk siis taas noortele).

Mobiili suurus ja raskus pole ehk nii trendikad, aga äärteta ekraan on väga moodne ja väljasõitev Selfie-kaamera ka efektne.

Selle esikaamera lahendusega sobib P Smart Pro ka neile inimestele, kes selfie kaamerat kasutavad väga harva - sel juhul ei võta see ekraanipinnalt ära mitte ühtki pikslit ja jätab kogu esikülje vajaliku pildi-info päralt.

PLUSSID
+ suur ekraan
+ esikaamera "kulmu" ja "augu" puudumine
+ kiirlaadimine

MIINUSED
– kaamera pole just tippklassist ja teeb öövõttel väheste värvidega pilte
– oli probleeme wifi võrkudega
– pole veekindel

TEHNILISED ANDMED

Nutitelefon Huawei P Smart Pro
Hind: 299 eurot (Elisa)

Operatsioonisüsteem: Android 9 Pie

Protsessor: Huawei Kirin 710F, 4x Cortex A73 2.2 GHz + 4x Cortex A53 1,7 GHz (kaheksatuumaline)

Ekraan: 6,59 tollise diagonaaliga, 2340 x 1080 pikslit

Mälu: välkmälu 128 GB, muutmälu 6 GB, micro-SD pesa (microSD kuni 512 GB)

Ühendused: 4G, VoWiFi, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, USB 2.0, VoLTE

Tagakaamerad: 48 MP + 8 MP + 2 MP, Full HD video 1080p, PDAF, ülilainurk, sügavussensor, bokeh, LED välk, HDR, panoraamvõte, tehisintellekt

Eesmine kaamera: 16 MP, Full HD video 1080

Navigatsioon: GPS, GLONASS, Beidou

FM-raadio: jah

Aku: 3900 mAh

Laadimine: USB Type-C, 40 W kiirlaadija

Turvalisus: sõrmejäljelugeja küljel

Mõõtmed: 163,1 x 77,2 x 8,8 mm

Kaal: 206 g

SIM-kaart: Nano SIM, Dual SIM