Sa veedad voodis suure osa oma elust. Võid olla kindel, et isegi siis, kui seal ühtki teist inimest peale sinu pole, ei ole sa ikkagi eales üksi. Voodi on kutsumata külalisi täis. Mida rohkem surnud naharakke voodisse jätad, seda edukamalt õitseb pisikeste elusolendite ökosüsteem.

Voodipesu voltides peitub palju mustust ja parasiite. Seeneeosed, bakterid, loomade karvad, tolmulestad, õietolm, muld, värvained, toidujäätmed, naharakud, higi, sülg, uriin ja eritised – need on ainult mõningad näited. Ka sinu kehalt eralduvad surnud naharakud ja peast pärinev kõõm jäävad voodile ning seal tekib terve ökosüsteem, kus kehtivad omad reeglid. Kui sinu surnud nahk ja peast langenud juuksekarvad sellesse süstee­mi jõuavad, siis bakterid ja seened lagundavad need. Neist aga toituvad omakorda kodutolmulestad. Viimased saavad ohvriks ahnetele röövlestadele, kelle lemmikeineks on priske, täissöönud tolmulest.

Lisaks eritab inimene aastas voodis lebades umbes 100 liitrit higi. See niiskus meeldib väga seentele. Uuringud näitavad, et tavaliselt leidub inimese padjal 4 kuni 16 liiki seeni.

Peale selle, et ainiti mõte kutsumata külalistest sedavõrd isiklikus kohas nagu voodi on lihtsalt ebameeldiv, võivad nood organismid kahjustada ka sinu tervist. Igal kuuendal inimesel on mõni allergia ja kontvõõrad voodipesu vahel võivad toimida allergeenidena. Kui voodit tolmu­lestadest ja nende väljaheidetest regulaarselt ei puhastata, võib allergiku puhul olukord üsna hulluks minna – veeda­me ju voodis umbes kolmandiku oma elust.

Eriti tugevateks allergeenideks on kaks ensüümi – Der f1 ja Der p1 –, mida leidub lestade väljaheites. Lestad kasutavad neid ensüüme inimese naharakkude lagundamiseks. Inimesel põhjustavad need ensüümid aga allergeenidena mitmesuguseid sümptomeid alates tilkuvast ninast kuni punetuse, köha ja hingamisraskusteni.

Loe lestade ja teiste talviste külaliste kohta lähemalt veebruari Imelisest Teadusest!