Esmalt juhilubadest - hetkel selles vallas mingeid muudatusi ei ole, Euroopa Liidu juhilubadega isik võib kuni selle aasta lõpuni kestva üleminekuperioodi vältel jätkuvalt oma juhilubadega Ühendkuningriigis sõita. Mis saab peale selle aasta lõppu, on aga veel hetkel ebaselge ning sõltub sellest, kuidas Euroopa Liit ja Ühendkuningriik omavahelisi suhteid reguleerima hakkavad.

Teada on aga see, et Eestisse elama asunud isikud Ühendkuningriigi juhiloaga 2022. aastast Eestis enam sõita ei tohi. Küll aga on neil võimalik selle perioodi jooksul juhiload ilma eksameid tegemata ümber vahetada, tasuda on tarvis vaid riigilõiv.

Muudatused ka kindlustusega

Seega, kuigi juhilubadega selle aasta lõpuni probleemi pole ning tulevik on selles vallas veel ebaselge, tasub teada ka seda, et juba homsest tuleb sinna oma autoga reisijatel kaasa võtta roheline kaart. Samas ka kindlustusjuhtumite puhul on üleminekuperiood väga oluline, kuna selle jooksul kehtivad tavareeglid.

"Kui näiteks Eesti elanik saab Ühendkuningriigis kannatada liiklusõnnetuses, mille põhjustas briti numbrimärgiga sõiduk, saab kuni üleminekuperioodi lõpuni nõuda kahju hüvitamist Eestis. Seda tehakse läbi Ühendkuningriigi kindlustusseltsi esindaja Eestis. Peale üleminekuperioodi lõppu saab liiklusõnnetuse kahju hüvitamist nõuda üksnes Ühendkuningriigis," selgitab Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) juht Mart Jesse.

Mis saab aga siis, kui Ühendkuningriigis registreeritud sõiduk tekitab õnnetuse Euroopa Liidus? Sellisel juhul saab kuni üleminekuperioodi lõpuni nõuda kahju hüvitamist Eestis, pärast seda aga vaid õnnetuse toimumisriigist, kohalikult rohelise kaardi büroolt.

Juhul, kui Ühendkuningriigi sõidukiga peaks õnnetus juhtuma Eestis, tasub hüvitise Ühendkuningriigi sõiduki kindlustusandja esindaja Eestis või selle puudumisel Liikluskindlustuse Fond.