Kuigi telefonide kaameratele hinnangute andjaid on mitmeid, peavad valdav osa telefonifirmadest (ja tehnoloogiaajakirjanikest) kõige prominentsemaks ja usaldusväärsemaks DXOMarki poolt kokku pandud edetabelit. Tegemist on Prantsusmaal asuva laboriga, mis tegeles esialgu fotokaamerate analüüsimisega, kuid kuna nutitelefonid on aja jooksul muutunud pildistamise seisukohast olulisemaks, on nüüdseks keskendutud just nendele.

DXOMarki kokku pandud hinnangu puhul jälgitakse mitmeid näitajaid - kontrastust, värvust, autofookust, suumivõimekust, bokeh-efekti, pildil olevat müra ja muud. Välja on töötatud ka eraldi metoodika videorežiimi mõõtmise metoodika, seal on lisaks üheks suureks faktoriks pildi stabiilsus. Eelmise aasta lõpus tuldi välja ka lisanäitajaga - plaanis on hakata mõõtma ka telefonide võimekust heli lindistada.

Küsimuse juurde

Kelle telefonil siis parim kaamera on? Mitte väga üllatavalt on kaamerate esikümnes neli Huawei telefoni (sealhulgas üks Honori telefon, mis on Huawei alambränd). Huawei on juba pikka aega keskendunud sellele, et toota just telefone, millel on suurepärased kaamerad ja nagu näha, on ülesandega hästi hakkama saadud.

Euroopa klientide jaoks on probleemiks aga see, et esikohal ja kolmandal kohal on Huawei Mate 30 Pro erinevad mudelid - tegemist on nimelt telefoniga, mida Euroopas hetkel müügile ei tooda, põhjuseks see, et Google'i teenuseid telefonist ei leia. Kel aga huvi saada just parima kaameraga telefon, siis internetiavarustest on võimalik telefon endale täiesti legaalselt soetada.

Sama probleem on teisel kohal oleva, samuti Huaweile kuuluva soodusbrändi Honor mudeliga V30 Pro. Telefon on mõeldud küll Aasia turule, aga kellel soovi ja huvi, saab telefoni endale mõningase vaevaga ka Eestisse tellida ning sellele isegi Google'i teenustepaketi paigaldada. Kas see on vaev on parimaid kaameraid väärt, jäägu igaühe enda otsustada.

Ka neljandalt kohalt leiame Hiinas toodetud telefoni, lohiseva nimega Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition. Tegemist on maailma esimese telefoniga, millel on 108 MP suurune kaamerasensor ning hea uudis on ka see, et telefon toimib täiesti Android tarkvaral ja Google'i teenused on sel kõik olemas. Telefoni hind jääb alla 500 euro ning seega, on tegemist hea variandiga just tõsisele pildistamisfännile, kes ülemäära palju telefoni eest välja käia ei soovi.

Siinkohal aga odavad telefonid lõppevad, edasi tuleb pingereas raskekahurvägi, kes on suutnud end täpselt viiki mängida. Apple iPhone 11 Pro Maxi ja Samsung Galaxy Note10+ mudelid on jagamas 5.-7. kohta. Seejuures on DXOMark eksperdid leidnud, et Apple'i telefonil on parem videoheli, Samsungi Note10+ jääb peale aga esikaamera poolest.

Aga videoseadmed?

Kui siin juba põgusalt parimate video jäädvustamiseks mõeldud seadmete teemat puudutasime, siis DXOMarki hinnangul on selles vallas esikohal viik - Apple iPhone 11 Pro Max ja Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition. Testijate hinnangul on kahel telefonil filmimisvõimekuses üliväikesed erinevused ning mõlemaga on võimalik jäädvustada suurepäraseid kaadreid.

Kui aga soov on valida mõnede muude tootjate seast, siis nendele telefonidele järgnevad parimate liikuvate piltide salvestamisvõime poolest Google'i loodud Pixel 4 ja Samsungi Galaxy Note10+ ja S10 5G mudelid.

Üldkokkuvõtteks

Nagu näha, siis hea pildistamistelefoni ostmiseks tuleb juba mõnd aega vaadata hiinlaste loodud seadmete poole. Kõige paremat hinna-kvaliteedi suhet ja terviklahendust, mis on võimeline jäädvustama nii pilti kui ka videot, pakub seejuures Xiaomi, eriti kui arvesse võtta pisut ebaselget olukorda, kus Huawei praegu asub. Just viimane on aga mõnes mõttes ka Huawei pluss - kui veebiavarustes ringi kaevata, võib segase tuleviku tõttu Euroopas kindlasti leida nende seadmetele väga häid diile.

Kui aga on tehtud juba suuri investeeringuid kas Apple'i või Samsungi ökosüsteemi, siis on väga head pildistamis- ja videotelefonivalikud ka Apple iPhone 11 Pro Max ja Samsung Galaxy Note10+. Sel juhul tasub aga silmas pidada seda, et ökosüsteemi fännamine saab rahakotile oluliselt koormavamaks kui lihtsalt väga hea pildistamistelefoni ostmine. Mõlema telefoni eest tuleb välja käia vähemalt tuhat eurot.