Volditavaid telefone lubasid korraga õhinal mitmed tootjad, nii suured nagu Samsung ja Huawei kui ka veidi väiksemad nagu Motorola ja Xiaomi.

Samsung ja Huawei suutsid omad esikmudelid – vastavalt Galaxy Fold ja Mate X – pärast ajapikendusi ja kvaliteediparandusi ka siiski möödunud aastal müügile tuua. Mate X ilmus esialgu, tõsi, ainult Hiinas.

Uus tehnoloogia on paraku pahatihti kallis ja see piiras uudistoodete levikut tublisti. Galaxy Fold sai hinnaks 2100 eurot, Mate X aga 2215 eurot. Pole ime, et enamik huvilisi pole neid isegi lähedalt näinud, tutvumisest ja testimisest rääkimata.

Motorola sisenes uude liivakasti suht hilja – teatas oma voldik-fonist alles novembris. Nende eelis on aga toetumine klassikale: seade jätkab kunagi ülipopulaarset razr-sarja.

Uus mudel on loodud razrile omasel moel keskelt kokku käima (merekarbi-disain). Efekt seisneb muidugi selles, et nüüd aga koosneb enamik esiküljest ekraanist, mis paindub kokkupandavate poolte vahel.

Motorola lubas razr-voldiktelefoni esialgu detsembri lõpuks, aga nüüd märkis vähemalt USAs ilmumisajaks 6. veebruari. Mis saabub kahe nädala pärast.

Seadme põhinäitajad on vastuvõetavad, aga mitte muljetavaldavad:

* 6,2tolline painduv OLED-ekraan, 876 x 2142 pikslit, 22 : 9 kuvasuhe

* seadme välisküljel väike 2,7tolline lisaekraan, 600 x 800 pikslit, 4 : 3 kuvasuhe

* Qualcommi kiip Snapdragon 710 (kaugeltki mitte tootja kiireim)

* 6 GB töömälu, 128 GB failiruumi, mälukaarte ei loe

* põhikaamera 16 MP, f/1.7, 1,22 µm, Dual Pixel autofookus, kaksik-LED kahetooniline välk, HDR, panoraam, güro-EIS, 4K video 30 k/s ja 1080p video 30 k/s

* esikaamera 5 MP, f/2.2, 1,12 µm, HDR, 1080p video 30 k/s

* 2510 mAh aku (tõesti nii vähe?), 15 W kiirlaadimine

* Android 9 "Pie" opsüsteem (loodetavasti hiljem uuendatav 10-le)

* 3G/LTE andmeside, Bluetooth 5.0, wifi b/g/n/ac/ax, NFC, GPS, USB-C 3.0

* sõrmejäljelugeja esiküljel ekraani all, 3,5 mm pesa puudub

Tootja foto

USA-s on hind 1499 dollarit, mis tähendab, et Euroopas on see ilmselt 1600 euro kandis. Aga võrreldes kahe rivaaliga on see ikkagi odavam ja toetub klassikastaatuses kaubamärgile. Pöidlad pihku, et see ei peta ootusi!

1600 eurot on nutitelefoni eest muidugi ehmatavalt kõrge hind, aga siiski mitte nii "üle võlli" nagu üle 2000. Tasub meenutada, et ka viimaste aastate eri tipptelefonide hinnad on kalleimates variantides küündinud üle pooleteise tuhande.

Nii et pole ime, kui razr on esimene voldiktelefon, mis hitiks saab.