Microsoft väljastas Edge'i nelja ja poole aasta eest oma opsüsteemi Windows 10 põhibrauserina, aga kuigi opsüsteem levis ruttu, ei saa sama nentida brauseri kohta.

Edge'i turuosa Windowsi-arvutites on hetkel 5,65% ning kuigi see tundub väike, tasub meenutada, et veel aasta pärast ilmumist oli see ca kaks korda tillem, kuigi MS seda innukalt tagant lükkas ja esile tõstis.

Edge'i keskpäraselt levikul pole ilmselt üht kindlat põhjust – ilmudes oli sellele küll mõndagi ette heita (vead, kiirus, rivaalidega võrreldes vähe funktsionaalsust), aga aja jooksul asi paranes. Samas on sirvikute valdkonna liider Google'i Chrome nii võimas, et temaga jõukatsumine ei õnnestu nagunii kellelgi.

Chrome'i kasutab 67,28% veebis surfajatest, teisel kohal asuv Mozilla Firefox saab uhkeldada vaid 9% suuruse turuosaga ja kõigil teistel on veelgi väiksem "pirukatükk". Iroonilisel kombel on 7,42%-ga kolmandal kohal Internet Explorer ehk Microsofti eelmine põhibrauser, mille firma Edge'i arendamise nimel hülgas.

Igatahes pole Edge'il olnud kunagi väga löövat argumenti, et miks peaks just seda sirvikut proovima. Kui aga otsisid kasvõi üht põhjust, et Edge kasutusele võtta... siis nüüd Microsoft annab selle.

Microsoft hülgas nimelt Edge'i senise mootori ja võttis asemele konkurent Google'i priivaralise ja avatud lähtekoodiga Chromiumi.

Praegu saad selle hankida tarkvara ise alla laadides, järgmisest nädalalast pakub seda juba ka Windows 10, kui arvutit kasutad.

Mida see ümberkolimine toob? Asja testinud targad mehed ja naised kinnitavad, et sa võid oodata märgatavalt kiiremat surfamist, vähem tehnilisi probleeme saitide kuvamisega, turvalisemat keskkonda ja uusi kasulikke võimalusi nagu nn Internet Exploreri töörežiim, mis aitab vanematel veebiäppidegal brauseris tõhusamalt toimida.

Ja muidugi saad Chrome-brauserist kasutajaandmeid importides suure hulga infot Edge'i üle kanda. Alati lahe!

Lähema paari kuu jooksul peaks lisanduma selline featuur nagu Collections, mis aitab veebilehtedelt infot koguda ja dokumentide kujul mugavalt jagada. Seda saab praegu proovida beetavariandis.

Chromiumil põhinevad ka paljud teised brauserid, näiteks Amazon Silk, Opera, Vivaldi, Samsung Internet ja Yandex Browser.