Tavamonitori puhul ei oma pildi värskendussagedus (ingl refresh rate) suurt tähtsust. Videomängudes aga asi muutub – eriti neis, mis kõlbulikud e-spordi matšideks –, sest pildi sujuvusest võib oleneda võit.

Tavamonitoride pildi värskendussagedus on 60 Hz, mängurimonitoridel 120 kuni 240 Hz, aga eile alanud maineka tehnoloogiamessi CES 2020 raames jõudis maailma ette ka isend, mis uhkeldab 360 hertsiga.

Väheüllatuslikult tootis selle e-spordi seadmete tootmise südameasjaks võtnud ASUS oma brändi ROG (Republic of Gamers) all ja nVidia G-Sync'i tehnoloogia abil. Kaadreid värskendatakse kord 2,8 millisekundi jooksul, mis on nVidia väitel kuus korda väledam tava-mänguriekraanide suutlikkusest.

G-Sync on saadaval muidugi ka teistele tootjatele, aga esimesena pakub 360 Hz monitori siiski ASUS. Seade kannab nime ASUS ROG Swift 360, sel on 24,5-tolline ekraan ja 1080p resolutsioon (täiskõrglahutus).

Tootja foto

4K toe puudumine on säärase moeka ekraani puhul osadele ehk pettumus, aga paljud mängud ultrakõrglahutust siiski veel ei toeta. Ja e-spordis pole mõtet resolutsiooni nagunii liiga kõrgeks ajada, kuna 1080p-ga piirdumine võimaldab kõrgemaid kaadrisagedusi hoida-saavutada.

Monitor ilmub tänavuse aasta jooksul, hind on veel avalikustamata. Aga odav see kindlasti olla ei saa, isegi mängurimonitori kohta. Võrdluseks, et 240 Hz ja G-Synciga mängurimonitoride hinnad algavad ca 300 eurost.

Lähitulevikus nii vägevat monitori vaja polegi, sest 360 Hz värskendussageduse kasutamiseks on vaja väga võimekat graafikakaarti ja arvutit. Praegu usutavasti nii võimsat graafikakaarti polegi, mis suudaks näiteks "Red Dead Redemption 2" taolises eeposes 360hertsist pildi-ilu pakkuda.

Tehnoloogiauudiste saidi Engadget esindaja sai CES-messil kõnealust 360 Hz monitori proovida ja kinnitavad, et pilt on 240 Hz monitori omaga võrreldeks sujuvamaks ja selgemaks küll. Proovitud mängude hulgas olid "Dota" ja "Counter-Strike: Global Offensive". Erinevus pole märgatav siiski mitte üldiselt, vaid väikestes asjades nagu animatsioonid ja matšis osalejate väikeses kirjas nimed, mis muutusid palju loetavamaks.