Ühendkuningriigi teadlased uurisid esmakordselt maratoni läbimise mõju inimeste tervisele ja leidsid, Londoni maratoni näitel, et esimene joostud pikamaavõistlus teeb südamele palju head. Lausa nii palju, et võid tunda end neli aastat nooremana.

Teadlased leidsid, et enim on maratoni läbimisest kasu inimestel, kes on vanemad, meessoost ning keskmisest aeglasemad jooksjad. Esmakordselt 42 kilomeetrise jooksudistantsi alistajate puhul leiti, et nende veresooned pole enam niivõrd jäigad, samuti langes vererõhk ja seeläbi südamerabanduste saamise oht. Seda sellisel määral, et keha vanust mõõtes näitasid tulemused, et inimene on kuni neli aastat noorem.

Teadlased jälgisid katsealuste tervist alates sellest hetkest, mil nad maratoniks valmistuma hakkasid. Enne seda joosti nädalas vähem kui kaks tundi, kuid kuus kuud enne jooksuvõistlust hakati kolm korda nädalas regulaarselt jooksutrenni tegema. Vererõhu ja veresoonte paranemist täheldati kõigil.

Kõnealuses uuringus osalesid ainult hea üldtervise juures olevad inimesed, kuid teadlaste hinnangul võiks kasud olla veelgi suuremad, kui maratoni jooksma püüdleks inimesed, kellel on probleeme vererõhu või veresoonte jäikusega.

"Meie töö tulemused näitavad, et vananemise mõju veresoontele on võimalik kõigest kuue kuuga treeningute abiga vähendada," ütles uurimisrühma juhtinud doktor Charlotte Manisty. Tema sõnul on võistluseks valmistumine või muul viisil endale väljakutse esitamine üks parimaid mooduseid, kuidas tervist parandada. "Eesmärgipõhine treenimine, näiteks maratoniks või muuks jooksuvõistluseks valmistumine, on hea motivaator, et inimesi aktiivsena hoida," sõnas ta.

Praegu on ideaalne aeg, et hakata end suvisteks maratonideks ette valmistama. Kuidas täpselt jooksuvõistluseks valmistuda, loe SIIT.