Umbes 300 aastat tagasi küttimise tagajärjel Briti saarte aladel välja surnud koprad oleks teadlaste hinnangul abiks, kuna nende ehitatavad tammid aeglustavad vee voolamiskiirust ja vooluhulkasid. See aitaks nii suurte vihmade ja nendega kaasnevate üleujutuste kui ka põuaperioodidel, kuna aitaks vett ühtlasemalt jagada.

Selle järelduseni jõudsid teadlased viie aastase pilootprogrammi tulemusel Devoni piirkonnas. Lisaks sellele leiti, et kobrastel on positiivne mõju ülejäänud elusloodusele, kuna nende tammid takistavad setete ja mitteorgaaniliste väetiste edasikandumist. "See on imeline lugu ja kobrastel on palju suurem mõju kui me arvasime," tõdes Exeteri ülikooli professor Richard Brazier The Telegraphile.

Otteri jõe katselõigul oli näha, et tammid jaotasid vett ka erinevate nirede vahel, tekitades seejuures kõrvalisi ojasid või isegi tiike, kus olev vesi hiljem uuesti jõe põhivooluga liitus. See toimibki süsteemina, mis võimaldab suurte vooluhulkade puhul osa vett põhivoolust kõrvale juhtida, kuivematel perioodidel aga toidaks seda lisaveega.

Kuid koprad ei ole ka ainult kasulikud. Mõnedes piirkondades andsid talunikud teada kobraste tammide põhjustatud üleujutustest ning ka maiastest kobrastest, kes viljapuuaedu ründasid. Ühendkuningriigi riikliku talunike ühingu esimees Claire Robinson ütleski, et enne kui koprad riiki vabaks lasta, tuleb nende mõju veel põhjalikult hinnata nii, et silmas peetakse kõiki huvigruppe.

Brazieri sõnul on talunikke puudutav probleem mõistetav, kuid kinnitab, et üldjoontes kaaluvad kasud siiski kahjud üles. "Üldiselt võib öelda, et kobraste sotsiaalsed ja majanduslikud mõjud kaaluvad nende kahjud üles, kuid kindlasti on probleemiks see, et tegemist on erinevate gruppidega - need, kes peavad kandma kulud ei ole kahjuks need, kes loomadest kasu saaks," tunnistas ta.

Ühendkuningriigi valitsus peab kobraste suhtes edasise otsuse tegema selle aasta märtsikuus, kui preagu Devonis, Cornwallis ja Kentis läbi viidud testprogrammid läbi saavad. Programmi toetajad ütlevad, et praeguseid katsetusi peaks jätkama ning kobraste taasasustamisega katsetama ka teistes jõgedes.