Perfluoroalküüliühendid on keskkonnamürgid, mis ladestuvad inimeste ja loomade kehadesse. Neid aineid kasutatakse näiteks tulekustutusvahus, immutusvahendites ja kiirtoidupakendites. PFAS-aineid on seostatud mitmete terviseriskidega, milledest üks on madal sünnikaal.

Uuringu käigus analüüsisid teadlased Värmlandi maakonna 1500 raseda naise andmeid. Nende naiste veres oli PFAS-ainete kogus madalam, kui neil naistel, kes elavad piirkondades, kus on näiteks saastunud veeallikas vms. “Seetõttu teevad uuringu tulemused meid eriti murelikuks,“ ütles Wikström.

Analüüsidest selgus, et PFAS-i mõju sündinud tüdrukutele oli tugevam. Neljandik tüdrukutest, kes olid ema kõhus puutunud kokku kõrgema PFAS-tasemega, kaalusid sündides keskmiselt 142 grammi vähem, kui need, kellel nende ainetega kokkupuudet ei olnud.

“Kui laps on terve ja tugev, siis see 142 grammi tema tervist beebina väga ei mõjuta, kuid suures plaanis on see siiski näitaja, millega peab arvestama,” ütles Sverre Wikström. “Madal sünnikaal on riskifaktor ning hilisemas eas võib see põhjustada südame-veresoonkonna haigusi,” selgitas ta

Suure tõenäosusega erines PFAS-i sisaldus emade veres sellest, mida nad sõid ja jõid. Teadaolevalt leidub PFAS aineid joogivees ning ka mõningates kalades. Teine tegur, mis mõjutab emade PFAS-i taset on varasemate sünnituste arv. Sverre Wikströmi sõnul kandub PFAS emalt lapsele ja seega mida rohkem lapsi, seda vähem kahjulikku ainet ema veres on.