Selleks, et vastata, mis plahvatas "suures paugus", tuleb kõigepealt selgitada, et "suur pauk" ei ole rangelt võttes teaduslik termin. See on pigem teatud kontseptsioon, mis tekkis tänu sellele, et kui avastati, et universum paisub, siis ajas piisavalt tagasi minnes jõuaksime tagasi ühte punkti. Seda alguspunkti nimetati "suureks pauguks" ja tinglikult võttes peaks universum selle järgi tekkima ühel ajahetkel, mingisugusest punktist.

Praegused füüsikateadmised ei oska sellele küsimusele vastata, sest mida me teame, et kõige varasem periood universumis on inflatsioon. See on plahvatuslik protsess, kus siis universum mingil põhjusel hakkas väga kiiresti paisuma ja paisus selliseks nagu ta täna on: suureks, siledaks ja homogeenseks, mis siis täitus ainega.

"Suure paugu" kõige varasem vaste füüsikas on inflatsioon. See on mõõdetud ja selle omadused on kosmilise taustakiirguse mõõtmistest teada. Üks probleem, millega kosmoloogid ja füüsikud tegelevad, on inflatsiooniteooria loomine. Ka meie töötame praegu ühe sellise teooria kallal.

Inflatsiooni tulemusel toimus universumi paisumine ja see lõppes sellega, et inflatsioon soojendas universumi üles. Universum oli algselt väga kuumas plasmaolekus ja plasma sees tekkis praegune aine ning tekkisid erinevad keemilised elemendid: lisaks vesinikule tekkisid heelium, liitium ja muud kerged elemendid. Rasked elemendid on tekkinud hiljem tähetolmust. Nii, et meie koosneme põhimõtteliselt tähetolmust.

Aga see, millised olid universumi esimesed hetked, on üldiselt lahtine küsimus ja sellega füüsikud tegelevad.

*Pop(up)teadus on projekt, mille eesmärgiks on teadusliku teadmise populariseerimine ja ühtlasi tutvustada laiemale üldsusele eesti teadlasi, kes on leidnud tunnustuse akadeemilistes ringkondades. Kõik nad on oma eriala eksperdid. Pop(up)teadus on projekt teadusest ning inimestest, kes seda teevad.