Queloz teab, millest ta räägib. Sel aastal sai ta Nobeli preemia selle eest, et avastas 1995. aastal koos teiste astronoomidega Päikese sarnase tähe ümber tiirleva eksoplaneedi 51 Pegasi b, ehk väljaspool meie päikesesüsteemi asuva planeedi, mis võiks nii mõneski mõttes meenutada Maad. Just see avastus lõi aluse ulatuslikele eksoplaneetide otsingule ja kaardistamisele, mis praegu toimumas on.

Seega, kuigi Queloz ise on tegelenud teise Maa otsimisega, ei usu ta, et me oma planeedilt lähiajal lahkuda võiks ja hurjutab seetõttu inimesi, kes kliimamuutusi naeruvääristavad põhjendusega, et võime ju alati uue planeedi asustada. "Mu arust on selline vaatepunkt vastutustundetu," ütles Queloz. "Tähed on niivõrd kaugel ja minu arvates ei peaks meil seetõttu olema suurt usku sellesse, et me kunagi Maalt lahkume," ütles ta Stockholmis toimunud pressikonverentsil.

Queloz põhjendas Maal jätkusuutlikult tegutsemise vajadust ka evolutsioonilisest perspektiivist. "Tasuks meeles pidada, et me oleme liik, mis on arenenud ja kohanenud just sellel planeedil elamiseks," sõnas ta. "Tasuks kulutada oma aega ja energiat sellele, et see korda teha."

Ka mitmed teised preemia saajad on kriitilised

Lisaks Quelozele võtsid kliimamuutuste teemadel sõna ka teised Nobeli preemia saajad, näiteks majanduspreemia laureaat Esther Duflo. Tema sõnul vajab probleemi lahendamine eriti rikastes riikides täielikku käitumise muutust ning tarbimist on igal juhul vaja vähendada. Seejuures ei ole Duflo hinnangul abi sellest, kui kogu tootmine toimuks taastuvenergia abiga. "Oleks tore, kui see probleemi lahendaks, aga ma ei usu, et saame sellele loota," sõnas Duflo.

Kliimamuutuste vastu võtsid sõna ka liitium-ioon akude arendamise eest keemias preemia saanud Michael Stanley Whittingham ja samuti füüsikas preemia saanud James Peebles. Whittingham rõhutas, et kliimamuutuste vastu on vaja astuda nüüd ja kohe, Peebles aga soovis edu noortele kliimaprotestijatele. "Võib-olla mõned noored ei saa aru, kui kaua see võtab. Aga kui me mõtleme Vietnami sõjale ja olukorrale USA-s, siis tegelikult olid need just noored protestijad, kes poliitikutele aru pähe panid ja selle jama ära lõpetasid," ütles Peebles.