Darcy Wagner, bioinsener ja kopsu bioenergeetika ning taastumise õppejõud ning rindkere kirurgia ja südame-kopsu siirdamise dotsent ja konsultant Sandra Lindstedt Ingemansson on ajakirja European Respiratory Journal artiklis kirjeldanud võimalusi uue kopsukoe loomiseks.

Nad on loonud uue tehnoloogia, mille abil eraldatakse kopsust selle rakud ja alles jäävad sidekoe valgud, mis moodustavad kopsu n-ö alusmaterjali (Vaata artiklile lisatud fotot).

Teadlased on parasjagu katsetamas kahte erinevat lähenemisteed kopsukoe loomiseks. Selleks, et vältida äratõukereaktsiooni katsetatakse ühel juhul kopsu vooderdamist n-ö patsiendi enda tüvirakkudest loodud rakkudega. Teine võimalus on luua koed 3D-printimise abil. Seda viimast võimalust kasutatakse meditsiinis näiteks kõrvade taastamiseks ning siis lastakse naharakkudel kasvada 3D-printeril trükitud plastvormil.

Kopsukoe loomiseks kasutatakse 3D-printimisel kopsu sidekoe valke, mis lagundatakse ja saadud lahus segatakse kokku vetikast ekstraheeritud polümeeriga ning see lisatakse bioprinterisse.

“Seni suuri kopsukoe koguseid pole veel õnnestunud luua, aga hea uudis on see, et sellest materjalist on suudetud luua hingamisteed,” ütles Darcy Wagner. 3D-prinditud hingamisteed on kaetud inimrakkudega, mis on kasvatatud operatsioonide jääkmaterjalidest. “Selle saavutuse üle oleme uhked, sest varem pole kellelgi õnnestunud sel viisil hingamisteesid luua,” lisas Wagner

Kuna katsetused kopsukoe loomiseks alles käivad, siis on veel vara öelda, millal uued võimalused patsientide ravis kasutusele tulevad.