Sel aastal oli lisaks võistlustele end võimalik kohapeal proovile panna kõiksugu põnevates tehnoloogia ja robootika töötubades, mida korraldasid TalTech, Tartu Ülikool, HITSA, Digipurk jt.

Foto Mattias Kitsing/Robotex

Robotexil oli kavas 20 võistlust ning osales 2511 võistlejat. Riike oli esindatud 38, nende hulgas Afganistan, Küpros, Kolumbia, Kreeka, Jaapan, India, Mali, USA, Hiina jt. Külastajaid käis Robotexil sel aastal ligi 10 000. Põnevamatest võistlustest võiks välja tuua Swedbanki ja Start-up Estonia ettevõtlusvõistluse, Starship’i Loomade päästmise võistluse, Milrem Roboticsi droonide takistussõidu, Tüdrukute Tuletõrjumise võistluse, Robotiklubi Veeralli, TalTechi Folkrace’i võistluse ning Insplay start-up väljakutse lastele ja noortele, lisaks pöörati võistlusmänguga Küberkohver noorte tähelepanu ka küberturvalisusele.

"Robotexi võistlusel pole kunagi varem nii palju välisvõistlejaid osalenud. Lausa 46% kõikidest võistkondadest olid rahvusvahelised. Samas oli hea tõdeda, et eesti robootikud suutsid selles konkurentsis võita esikohti igal tasemel. Meie koolid ja ülikoolid teevad väga head tööd," kommenteeris Robotexi õnnestumist Robotex MTÜ tegevjuht Ave Laas.

Sel aastal leidis esimest korda aset Ülemiste City jaoks krati arendamise võistlus, mille eesmärgiks oli luua tehismõistus, mis linnaku külalisi ja asukaid aidata saaks. Võistlusülesande kohaselt pidi loodav kratt olema võimalikult mitmekülgne ja talendikas, osates tuvastada külastajate räägitud keelt, tellida lifti, autonoomset sõidukit või broneerida ruume. Alguses on plaanis loodavat süsteemi kasutada vaid büroohoonetes, ent tulevikus on Ülemiste City’l kindel plaan seda kasutada üle terve linnaku ning ka veebis. Preemia 1000€ läks Läti meeskonnale SIG robotiga SIG Kratt. Meeskonna liikmeteks on Edgars Bajaruns, Andris Jenerts, Raivis Pauls, Mārtiņš Šmuikšis, Mārtiņš Zemlītis Siguldas. Läti meeskonna robot lahendas ära enamus võistlusülesandes ülesseatud probleemidest, sealhulgas oskas juhatada külalisi Öpiku majas õigesse kohta, andis juhiseid kuidas autot korrektselt parkima panna ning lahutas külastaja meelt.

"Tehnoloogia abiga saame inimeste juhendamise väljakutsele vastu astuda ning kuna senised lahendused pole olnud piisavalt paindlikud, tuligi mõte koos Robotexiga selline konkurss teha," räägib Mainor Ülemiste juhatuse liige Ursel Velve.

Robotexi EXPO-l oli võimalik tutvuda kõikvõimalike uusimate tehnoloogiasaavutustega. TalTechi messialal sai uudistada Iseauto mudelit, Wingkopterit, tudengivormelit, teha tutvust mänguga “Laeva saatus” ning avastada, mis imeasi on käesurumisrobot. Tartu Ülikooli messialal ootasid huvilisi tudengid ja õppejõud arvutiteaduste instituudist, tehnoloogiainstituudist ja liikuvast liikumislaborist “Teadusbuss”. Militaarturul mehitamata sõidukite valmistamisega tuntust kogunud Eesti ettevõte Milrem Robotics tutvustas oma uhket roomiksõidukit. Mamibot tutvustas põnevaid lahendusi, mis abistavad kodumajapidamises. Oomipood oli väljas oma uuema valiku STEAM õppevahendite ja mänguasjadega.

Robotex kui Eesti ja maailma üks suurimaid robootikafestivale on viimaste aastate jooksul mastaapselt laienenud, toonud palju uusi osalisi, nii lapsi kui täiskasvanuid robootika juurde ning loonud väga tugeva rahvusvahelise robootikahuviliste võrgustiku. Robotexi eelüritused toimuvad pea igal kontinendil, nii Kolumbias, Küprosel, Lõuna-Koreas, Nigeerias, Indias, Hiinas, Türgis kui ka Armeenias. Lisaks on Robotex tegemas ettevalmistusi järgmiseks aastaks USA-s, Kreekas, Etioopias jm.

Robotex on Eesti oma bränd ning 2019. aastal toimus festival juba 19. korda.

Järgmine Robotex International toimub 4.-6. detsembrini 2020 Saku Suurhallis.

Robotex Internationali korraldab MTÜ Robotex, kaasates partnereid, nende hulgas Starship, TalTech, Tartu Ülikool, Oomipood, Insplay, Startup Estonia, Tallinna linn, Swedbank, Milrem Robotics, Proud Engineers, Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Haridus- ja teadusministeerium jt.

Foto Mattias Kitsing/Robotex

Jaga
Kommentaarid