„Tartu Ülikool pakub Robotexil laias valikus töötube ning midagi huvipakkuvat leiab iga teadusest ja tehnikast huvitatud noor,“ sõnas Tartu Ülikooli Robotexi projektijuht Marleen Otsus. Töötube on eri vanuses ja erisuguste huvidega külastajatele. „Saab tutvuda näiteks programmeerimise algtõdedega, katalüüsi ja elektrokeemiaga ning pärilikkusaine DNA uurimisega,“ loetles ta. Liikuva teaduslabori Teadusbussi üliõpilased teevad katseid. Ülikooli töötubade seast saab sobivaimad välja valida SIIN.

Tartu Ülikooli messialal pakub uudistamist kõnerobot ja maagiline peegel, tutvuda saab masinnägemise ning virtuaalreaalsuse võimalustega. Lisaks võivad külastajad kontrollida mängu käigus oma teadmisi DNA kohta.

Esimest korda avab Tartu Ülikool kõigiks kolmeks messipäevaks mängude toa, kus ühes ruumis saab proovida põnevaid tudengite loodud arvuti- ja mobiilimänge „Planet Invasion“, „Warhammer Auto Chess“, „Bomb Golf“ ja „ShieldFormer“. „Mängutuba on justkui eraldi maailm, kus huvilistel on võimalik sukelduda kaasahaaravate mängude maailma ja tutvuda tudengite loominguga,“ rääkis Marleen Otsus. Laupäeval lisab põnevust füüsika instituudi fotoonikaklubi lasertakistusrada, kus saab proovile panna oma spioonioskused, et läbida rada ilma laserikiiri puudutamata.

„Avasta DNA võlumaailm!“ on töötuba, kus saab DNA molekuli sisse ise salasõnumi kodeerida ning õppida, kuidas liigub info ühest rakust teise. Pythoni programmeerimise töötoas õpetavad üliõpilased, kuidas programmeerida ja mis on programmeerimiskeel Python. „Katalüüs ja elektrokeemia – reaalteaduste lõbusas võtmes“ on töötuba, kus otsitakse katalüsaatorit ning valmistatakse ise elektrolüüsiseade. Virtuaalreaalsuse töötoas saab teada, kuidas tehakse mänge ja mil viisil töötab mängumootor. „Et põnevatest teadmistest mitte ilma jääda, soovitame töötubadesse ette registreeruda Robotexi veebilehel,“ sõnas Marleen Otsus.

Juba 19. korda toimuv Robotex International on maailma suurim robootikafestival, kus toimuvad võistlused, ettekanded, töötoad ja tutvustused. Tartu Ülikooli esindavad festivalil arvutiteaduse instituut, tehnoloogiainstituut, fotoonikaklubi ja Teadusbuss.

Jaga
Kommentaarid