“6G võrgu tulek muudab meie võimalusi rohkem kui 5G,” väidab Oulu Ülikooli professor Matti Latva-aho, kus ta juhib maailma esimest tuleviku mobiilside uurimiskeskust nimega "6G Flagship" ning mille tegevustesse on haaratud 300 teadlast.

Praegu kasutusele tulev 5G võrk peab saama hakkama tuhat korda suurema andmesideliiklusega kui seda võimaldab 4G. Lisaks peab see pakkuma suuremat andmeedastuskiirust ning võimaldama netiühendust ligi 50 miljardile seadmele.

6G eesmärgid on aga veel ambitsioonikamad. Uue võrgu andmesidemahtu ning kiirust tahetakse tõsta 1 terabitini sekundis ning selleks kasutatake teraherts sagedust. See võimaldab täiesti uusi teenuseid, näiteks 3D-kaameraid, mida saab kasutada isesõitvate autodega ümbruse skanneerimiseks. Selleks, et see kõik reaalsuseks saaks, peavad teadlased töötama aga välja uued materjalid, elektroonika ja antennid. Ja need on vaid mõned asjad, millega hetkel vaeva nähakse.

Oma hiljuti avaldatud aruandes visandasid 6G teadlased n-ö esimese pildi mobiilsideteenuste tulevikust. Maailm muutub "üliühendatuks" ning nutikad traadita teenused käivad meiega kõikjal kaasas ja kohanduvad igas olukorras. Kui tulevikuvisioonid peaksid reaalsuseks saama, siis pole vaja mitte ainult kiiremat mobiilsideühendust, vaid rõhku peab panema ka turvalisusele ja tõhususele.

Iga 10 aasta tagant tuleb turule uuem mobiilsidevõrk. Kui praegu võetakse kasutusele 5G-d, siis 6G tuleb turule umbes aastaks 2030. Telefonid näevad siis tõenäoliselt välja teistsugused kui tänapäeval ja kasutusel on ka muid suhtlusvahendeid. Matti Latva-aho usub, et siseruumides asendatakse telefon tarkade ekraanidega ning me saame teiste inimestega suhelda hologrammidena, st virtuaalsete kolmemõõtmeliste koopiatena. Õues hakkame tõenäoliselt kasutama sisseehitatud ekraaniga liitreaalsusprille, kus näeme nii tegelikkust kui ka vajalikku teavet selle keskkonna kohta, kus parasjagu viibime.

Nähtavasti hakkavad lisaks mobiilsideoperaatoritele pakkuma mobiiliteenuseid ka paljud teised ettevõtted.