Loomadelt inimestele edasi kanduvaid tõbesid nimetatakse zoonootilisteks nakkusteks. Taolised haigused on üllatavalt levinud; rohkem kui kuus igast kümnest nakkushaigusest inimestel on tegelikult saadud loomadelt, näitavad USA nakkushaiguste kontrolli keskuse CDC andmed.

Reeglina levivad zoonootilised haigused loomade või nende väljaheidetega kokku puutumise kaudu, ehkki mõnikord nakatutakse ka reostunud toitu süües. Mis veelgi murettekitavam — ränga nakkuse võib saada isegi akvaariumikaladelt!

Akvaariumitekkeline naha mükobakternakkus (ingl fish tank granuloma) on haruldane nahanakkus, mida tavaliselt põevad inimesed, kellel on kokkupuuteid kaladega, kinnitab Ameerika osteopaatilise dermatoloogia kolledž AOCD.

„Bakteri Mycobacterium marinum põhjustatud mükobakternakkus avaldub tavaliselt punaste, tursunud haavanditena inimeste kätel, kes on puudutanud troopikakalu või puhastanud nende akvaariumeid,“ selgitas nahaarst dr Susan Bard.

Eriti ohustab nakkus lemmikloomakaupluste ja akvaariumide töötajaid, nagu ka inimesi, kes töötavad tooreste koorikloomadega, ehkki nakatuda võib igaüks, kes puutub kokku troopikakalade või nende akvaariumidega.

Kõige sagedamini tekib nakkuskolle juhtiva käe seljale, kus võivad puhkeda valulised haavandid. Akvaariumitekkelist mükobakternakkust ravitakse pikaajalise antibiootikumikuuriga; täielik paranemine võib võtta kuni kaks aastat.

Mükobakternakkuse ennetamiseks soovitatakse kalu ja tooreid koorikloomi katsudes või akvaariume puhastades kanda kindlasti veekindlaid kindaid ja vältida kokkupuutumist muu kui kloorimata seisva veega.