Meelelahutajaid esindava ühingu juhi Alana Evansi sõnul on ta kokku kogunud üle 1300 juhtumi, kus meelelahutajatele platvormil liiga on tehtud. Nimelt kustutakse nende sõnul tihti nende postitusi või visatakse platvormilt välja terved kasutajakontod, kuigi Instagrami käitumisnõuetega kuidagi vastuollu mindud ei ole. "Neile lihtsalt ei meeldi, kuidas me elatist teenime," ütles Evans.

Kuigi meelelahutajate esindajad on Instagrami töötajatega kohtunud, on kokkusaamiste tulemusel algatatud uue süsteemi välja arendamine, mille abiga saaks blokeeritud fotosid ja kasutajaid ennistada, toppama jäänud.

Just sellise süsteemi loomine on Evansi ja ta esindatavate sõnul hädavajalik, kuna platvormil on palju inimesi, kes koordineeritud kampaaniate abiga üritavad nende loodavat sisu ja nende kasutajaid rünnata. Selleks raporteeritakse pilte ja profiile ning lisaks sellele kirjutatakse ka anonüümseid vihakirju ja tegeletakse muude veebiahistamise vormidega.

Ginger Banks on näiteks üks meelelahutaja, kelle üle 300 000 jälgijaga konto ära kustutati. "Isegi kui reegleid järgid, võidakse su konto ikkagi ära kustutada. See on frustreeriv," ütles ta. Lisaks on tema sõnul raporteerijatel raskusi aru saamisega, et ka täiskasvanute meele lahutajad on inimesed. "Need, kes meid raporteerivad ei mõista, et meie sissetulekud kannatavad või neid lihtsalt ei huvita see. Nad arvavad, et me ei peaks või ei tohiks sellist tööd teha," sõnas Banks.

Internetirevolutsioon on kaasa toonud selle, et mitmed täiskasvanute sisu staarid ongi interneti kolinud ja nende jaoks on üks kõige olulisemaid võimalusi enda turundamiseks sotsiaalmeedia. Juhul, kui konto kustutatakse, võib see tähendada, et inimesed jäävad oma sissetulekust täielikult ilma.

Seejuures on pornostaarid kriitilised ja ütlevad, et tavakuulsustele on lubatud oluliselt rohkem. Nende sõnul võib populaarseimatel kontodel näha hulgaliselt sisu, mida võiks pidada ebasiivsaks ning mille puhul täiskasvanute videote või piltide loojad platvormilt keelu võiks saada.

Instagrami omanikfirma Facebooki esindajad ütlesid BBC-le, et nende eesmärk on sisu hoida üleilmselt kontrolli all. "Kuna meil on globaalne ja väga mitmekülgne kasutajaskond, siis peame tagama, et platvormil olev sisu oleks sobilik kõigi jaoks, sealhulgas ka noorte jaoks." Viidatakse, et kõikidel soovijatel on võimalik keeldude puhul selle uuesti üle vaatamist taotleda, kuid süsteemiga kokku puutunute sõnul on see aeglane ja mitte toimiv.

Muresid esineb ka teistel

See probleem ei puuduta ainult täiskasvanute meelelahutuse tööstust, vaid ka teisi elualasid. Ka Eestis on olnud juhtumeid, kus inimeste sotsiaalmeedia postituste sisu või profiilid neile enesele ootamatult kustutatakse.

Üks tuntumaid juhtumeid Eestis puudutab Varro Vooglaidu, kes sai eelmisel aastal Facebookist mitmekordselt koguni 30-päevase keelu. Vooglaid ise enda sõnul ühegi reegli vastu ei rikkunud ning pärast Forte ja Facebooki vahelist suhtlust tunnistasid seda ka platvormi esindajad, kes Vooglaiu konto ennistasid. Vooglaiul endal oli aga Facebookiga kontakti saamine võimatu ning ka konto ülevaatamistaotlus jäeti toona tähelepanuta.

Facebookil on küll paika pandud üldised reeglid, mille järgi platvormil sisu reguleeritakse (loe pikemalt SIIT), kuid reaalsuses on väga palju halle alasid ning see, kuidas sotsiaalmeediaäppides otsuseid tehakse, jääb tavainimestele saladuseks. Näiteks on protsessi kaasatud nii tehisintellektisüsteemid kui ka inimmoderaatorid, kuid otsene tööjaotus ja see, mis kustutatakse ja mis mitte, sõltub tervest hulgast erinevatest teguritest.