Loomade emotsioonide hindamiseks on hiljuti kasutusele võetud n-ö grimassi-skaala, mis koosneb fotodest ja mille abil on võimalik näha, kuidas looma näoilme muutub, kui loom on terve või kui tal on mõõdukas või väga tugev valu. Selline grimassi-skaala on välja töötatud paljude kodustatud loomade jaoks, sealhulgas hobuste, küülikute, tuhkrute, sigade, lammaste, rottide ja ka kasside jaoks.

On aga loomi, keda on eriti raske mõista. Näiteks kasse, sest nad võivad oma emotsioone vägagi varjata. Läbi ajaloo on olnud kassid loomad, kes on pidanud võitlema oma territooriumi pärast ning kes on olnud saakloomadeks suurematele imetajatele.

Oma valu ja nõrkuse väljanäitamine oleks andnud nende vaenlastele märku, et neid on lihtne kinni püüda. Selleks, et kasside emotsioone paremini mõista, töötas Nottinghami Trenti Ülikooli teadlane läbi tuhandeid kassifotosid ning tuvastas uuringu käigus kassidel mitmeid valuaistinguga seotud muutusi (vaata fotot):

i) kõrvad tõmbuvad kokku ja asetsevad üksteisest kaugemal;

(ii-iv) suu ja põse piirkonnad tunduvad väiksemad ning näivad silmade ja nina juures kokkutõmbununa;

v) silmad on veidi kitsenenud;

vi) kassi väliskõrva kujus ilmneb väikesi erinevusi - parem kõrv on pisut kitsam ja hoiab näost eemale;

(vii) ninaots on suunatud allapoole ja on suunatud natuke näo vasakule küljele;

Just need punktid illustreerivad seda, kas kassil on valus (vt ka loos olevad punktikesed)

Need muudatused on küllaltki väikesed ja võivad ka erineda, kuid kui seda uudset lähenemisviisi edasi arendada ning kasutada seda ka kasside teiste emotsioonide tõlgendamiseks, siis võib meil varsti olla töövahend (näiteks äpp), mis aitab meil oma lemmikloomadega paremini suhelda.