Ühendkuningriikides, Dundee Ülikoolis kuu aega kestnud ja 114 tubakasuitsetajat kaasanud uuringust selgus, et veipimine ehk e-sigareti kasutamine alandab võrreldes suitsetamisega südameatakki ja insuldi riski. Ülikooli meeskond rõhutab siiski, et e-sigareti kasutamine pole ohutu, vaid vähem kahjulik alternatiiv tubaka suitsetamisele.

Teadlased nendivad, et paljud seni tehtud uuringud e-sigarettide kohta on ebatäpsed, kuna sageli hinnatakse e-sigarettide mõju südamele ja veresoonkonnale vaid ühe e-sigareti tõmbe põhjal. Seekord jälgis uurimismeeskond suitsetajate veresooni kuu aega. Tulemustest selgub, et e-sigareti peale üleminek parandab suitsetajate tervist märkimisväärselt juba ühe kuuga.

Võti - jäigenenud veresooned

Katses jälgiti verevoolust tingitud dilatsiooni ehk veresoonte laienemist. Mida jäigemad on veresooned ning mida vähem need vere voolamise tagajärjel laienevad, seda ebatervem on inimene kardiovaskulaarse tervise seisukohast. Veresoonte laienemise näitajaid peetakse üheks südamehaiguste esinemist ennustavaks näitajaks.

Kui mittesuitsetava ja muidu terve inimese sooned laienevad katsete kohaselt 7,7 protsendi võrra, siis suitsetajate veresooned on jäigemad ning laienevad vaid 5,5 protsendi võrra. Kuu aega e-sigarette kasutanud suitsetajate näitaja paranes aga märkimisväärselt ning oli keskmiselt 6,7 protsenti.

E-sigaret - kahest halvast parem

"E-sigaretid ei ole täiesti ohutud ning neid ei tohiks kasutada mittesuitsetajad ega noored, kuid nüüd on meil selged tõendid, et e-sigaretid on vähem kahjulikud kui tavasigaretid,“ ütles uuringumeeskonna liige professor Jacob George. Ka Ühendkuningriigi tubaka ja alkoholi mõju uuringute keskuse professor John Brittoni sõnul toob tehtud uuring päevavalgele selged tõendid, et suitsetamiselt e-sigareti kasutamisele üle minnes paraneb inimeste südame- ja veresoonkonna tervis.

E-sigarettide potentsiaalne oht tervisele on saanud palju meediakaja pärast seda, kui Briti teismeline sattus e-sigareti e-vedelikust tekkinud immuunreaktsiooni tõttu haiglasse ning misjärel asendati üks tema kops tehiskopsuga.

Vaatamata juhtumile toetavad Ühendkuningriikide ametiasutused endiselt e-sigareti abil suitsetamisest loobumist. Samas rõhutatakse, et kui suitsetajad peaksid e-sigareti kasutamise peale üle minema, siis mittesuitsetajad e-sigarette siiski kasutada ei tohiks.

British Heart Foundation andmetel sureb iga päev 50 inimest suitsetamisest tingitud südame- ja veresoonkonna haigustesse.