Ford Mustang tähistab tänavu oma 55. sünnipäeva. Mustang on läbi kõigi kuue põlvkonna olnud legend oma eluajal, puhtavereline sportauto, “Pony”, “poniauto”. Muuhulgas ka populaarseim sportauto naiste seas.

Nüüd siis on meil Mustang ja… Mustang Mach-E. Elektriauto, mis reklaammaterjale uskudes kannab Legendi DNA-d, pakkudes võrratut sõiduelamust ja piiritut õnnetunnet. Mingil põhjusel aga arvab osa fänne, et Mach-E on kõike muud kui ponipesakonna väärikas võsu.

Aprilli alguses toimunud Fordi aastakoosolekul #gofurther näidati valitud ajakirjanikele uustulnukat õige natuke ja juurde käis jutt, et uustulnuk saab olema Mustangist inspireeritud. “Mustang Inspired SUV” ütlesid nad selle üliägeda, ülivõimsa, ühe laadimisega 600 km ja Ionity CCS superkiirlaadijast viimast võtva sportauto kohta.

Mis nimi see ometigi on?

Mustang Mach-E, mille kohta automaatselt tahaks öelda lihtsalt Mach-E. Mida tähendab “mach-e”? Kas see on tuletatud prantsuskeelsest mâche-st, mis tähistab suutäit, aga ka närimist? “Suutäis Mustangit”?

Või on see ingliskeelne mache nagu “mass”, paper-mache nagu papjeemašee? Või tuleks otsida sõnamängu ja eraldada “e” nagu “elekter” ning häädalda auto nime “Mustang mätš-e?” Mätsib Mustangiga!? Olemegi tagasi suutäie juures. Mälumist jätkub kauemaks, sest slängis tähistab mach ka nätsu.

Igatahes on Ford maha saanud kahe asjaga korraga: laiendanud Mustangi pesakonda ja teinud valmis esimese elektrilise krossoveri oma ajaloos. Ja kolmandaks ajanud meid omavahel tülli, sest ühed ütlevad “vägev” ning teised oigavad, et Enzo Ferrari, kõigi sportautode jumal keerleb Fordi pärast taas kord nagu vurrkann hauas.