Saksamaal asuva Mainzi Ülikooli meditsiiniosakonna kardioloogiaprofessor Thomas Münzel ütles, et e-sigaretid on uskumatult sõltuvust tekitavad ning samal ajal ka nii ohtlikud, et riigid peaksid need ära keelama. Ta viitab, et näiteks Indias, Brasiilias, Singapuris, Mehhikos ja Tais on nii ka juba tehtud.

Münzeli sõnul on eriti ohus noored. "Me peame keskenduma noortele, kuna nad on kõige suurem turg," ütles ta. "USAs CDC poolt kogutud andmetest selgus, et üle 3,6 miljoni noore Ameerika Ühendriikides kasutab e-sigaretti. Näiteks gümnaasiumiõpilaste seas toimus 2017 ja 2018 aastat võrreldes tõus 78 protsendine tõus," ütles ta.

Münzel toob välja, et sarnast trendi on näiteks täheldatud ka Ühendkuningriigis. "E-sigaretid, mis pidid aitama suitsetajatel suitsetamine maha jätta, on USA noorte seas muutunud trendiks ning tõmbavad suitsetama ka neid, kes seda kunagi teinud ei ole," ütleb Münzel.

Katsed inimeste ja hiirtega

Töörühm, mille osaks Münzel oli, uuris 20 täie tervise juures suitsetaja käearterit enne e-sigareti suitsetamist ning 15 minutit pärast seda. Samuti mõõdeti, kui jäigaks arter muutunud oli. Lisaks sellele viidi läbi ka katsed 151 hiirega, kellest pooled hingasid kolme või viie päeva jooksul kuus korda päevas 20 minutiliste seanssidena sisse e-sigaretiauru.

Teadlased leidsid, et ka üks e-sigareti kasutamise kord tõstis pulssi ning tõi kaasa arterite jäigenemise. Veel enam - avastati, et veresoonte sees olev ja soonte toonust ning vere ringlust kontrolliv ja veresooni kaitsev endoteelikiht ei toiminud suitsetajatel nii nagu peaks. Endoteeliga kaasnevaid probleeme peetakse tavaliselt südame-veresoonkonnahaiguste üheks tekkepõhjuseks.

Hiirtel läbi viidud katsed näitasid aga, et e-sigaretiauru tagajärjel tekkinud NOX-2 ensüüm tekitas kahju nii veresoontele, kopsudele kui ka ajule. NOX-2 kaitseb keha bakterite ja mitmeid tõsiseid haiguseid põhjustava oksüdatiivse stressi eest. Viimane on olukord, kus kehas olevate oksüdatiivsete keemiliste ainete ja antioksüdantide tasakaal on paigast. NOX-2 ongi teadlaste sõnul see aine, e-sigareti mõjul tekkivate kahjulike ainete mediaatoriks.

Lisaks sellele leiti, et kui hiirtele anda matsitentaani ja bepridiili, siis endoteelihäireid, oksüdatiivset stressi ega põletikku ei leitud. Teadlaste sõnul näitab ravimite positiivne mõju, et probleemid tekivad kahe kehas oleva kaitsva kemikaaliga, mille nimeks on endoteliin 1 ja FOXO-3. Esimene on seotud arterite ahenemisega, teine kaitseb aga keha oksüdatiivse stressi eest.

"Uurimuse tulemused näitasid, et on olemas mitu molekulaarset mehhanismi, läbi mille e-sigaretid kahjustavad nii veresooni, kopse, südant kui ka aju. Selle tulemuseks on mürgised kemikaalid, mis tekivad auru moodustumisel ning mis võivad vähemal määral eksisteerida ka e-sigareti vedelikus. See, et matsitentaan ja bepridiil ravina toimisid, näitab, et e-sigarettidel on võime tekitada veresoonte kokku tõmbumist ja häirida meie rakude antioksüdantide ja ellujäämise süsteeme," selgitas Münzel.

Näiline turvalisus

Teadlased toovad oma töös veel välja, et kuigi e-sigarette turundatakse tervislikuma ja turvalisemana kui tavasuitsetamist, siis tegelikult ei ole sellistel väidetel suurt teaduslikku alust. Samas tuuakse teadustöös välja, et mida suuremaks tööstusharu muutub, seda tõenäolisem on ka see, et tulevikus näeme tubakatööstusele sarnaselt rohkem teaduslikke uurimusi, mis väidavad, et e-sigaretid on paremad ja turvalisemad.

Münzeli sõnul kaitseb meid e-sigarettide eest vaid karmim reguleerimine. Tuleks piirata ligipääsu tubakatoodetele, maksustada neid karmimalt, pärssida nende turundamist ja harida inimesi rohkem, et nad teaksid, millised tagajärjed tubakatoodete kasutamisega kaasnevad. "Me ei saa lubada, et terve tulev põlvkond on nikotiinisõltlased," ütles teadlane.

Nicorex Baltic OÜ juhatuse ja E-sigareti Kaupmeeste Liidu liige Toomas Viilo kommentaar:

"Teaduslikult on tõestatud (2015. aastal -toim), et e-sigaret on 95% vähem kahjulik kui tavasigaret. Varasemad uuringud on samuti näidanud, et et e-sigarettidel on oluline roll inimeste suitsuvabaks jäämisel, sest e-sigareti kasutamisel säilib suitsetamisele iseloomulik tegevus ja nikotiin. Oluline on rõhutada, et e-sigaretitooteid soovitatakse vaid suitsetajatele ja sihtgrupp on tubakast loobujad, kindlasti mitte noored," ütleb Viilo.

Viilo sõnul on varasemad uurimused näidanud, et loomkatsete inimestele üle kandmise suhtes tuleb ettevaatlik olla, näiteks vähiuuringute puhul on katsete eduka inimestele üle kandmise määr alla 8 protsenti. Samuti toob ta välja, et hiired puutuvad uuringutes kokku e-vedeliku auruga, mis sisaldab sageli kordades kõrgemat nikotiini, kui meil on lubatud ning loomi hoitakse e-vedeliku auruga täidetud keskonnas tunde ja päevi järjest, mis ei ole reaalsed tarbimistingimused ning võrreldavad toote tavatarbimisega.

"USA CDC ehk Haiguste Kontrolli ja Tõrje keskus kinnitab, et e-sigaretti käsitletakse kui ohutumat alternatiivi tavasigarettidele. Samuti PHE (Public Health England), kes suunab täiskasvanud suitsetajaid loobuma tubakast ametlikust müügipunktist soetatud e-sigareti abil. Näiteks on Suurbritannias tänaseks e-sigareti abiga tavatubakast loobunud vähemalt üle 2,5 miljoni inimese," näitlikustab e-sigarettide müüja.

Samuti rõhutab ta, et Eestis müüdavad e-vedelikud peavad olema testitud ja registreeritud ühises andmebaasis. "Võib olla kindel, et need on läbinud Terviseameti poolt nõutavad laboritestid, mis näitab, et toode on kvaliteetne, kontrollitud ja legaalne. Kui tootel puudub maksumärk ning vedelik pole läbinud laboritesti, siis seda toodet müüa ei tohi ning tegemist võib olla tervisele kahjuliku salaturu tootega," hoiatab Viilo.