1. Tehisintellekt loob sujuvama liikluse

Autostuva maailma tagajärjel tekkivate liiklusummikute ohjeldamiseks on tehisintellekt üks parimaid võimalikke abinõusid. Teede sisse ehitatud sensorid ning ulatuslikud kaamerasüsteemid suudavad analüüsida liikluse kulgu ning seda vastavalt vajadusele ümber suunata või aeglustada.

Peale selle kuvatakse tabloodele teeinfo, mis aitab juhtidel kiiremini erinevate olukordadega kohaneda. Ära tasub mainida ka parkimiskorralduse lihtsustamine tänu sensoritele, mis kuvavad parklates vabade kohtade arvu ning vajadusel suunavad autosid teistesse parklatesse.

Tehisintellekt on peatselt jõudmas ka igapäevasõidukitesse ning ühistransporti. Nii autod, bussid kui ka rongid saavad juba üksteisega suhelda ning seeläbi reisijatele teada anda, mis ajal nad tegelikult peatustesse saabuvad.

2. Hooned hoitakse laitmatus korras

Targa linna printsiibi põhjal ehitatud hooned hõlmavad endas nii suitsu-, valgus-, vingugaasi- kui ka niiskusandureid. Peale selle on patta pandud ka kümned kaamerad ja arvutid, mis jälgivad hoone seisukorda ning teatavad rikete korral vastavatesse asutustesse. Näiteks suudab tehisintellekt jälgida lifti seisukorda ning väiksemagi rikketõenäosuse korral teenuse ajutiselt peatada.

Lisaks elanike mugavuse ja ohutuse eest hoolitsemisele säästavad hooned ka tohutul hulgal energiat ning inimeste raha. Üks parimaid näiteid targast majast on Hollandis asuv The Edge, mis tunneb täpselt oma elanike päevakava ning pakub kogutud andmete põhjal neile kõige mugavamaid võimalusi.

3. Linnad hoitakse puhtamana

Jäätmekäitlus on tänapäeva standardite järgi üsna ajast ja arust. Intelligentne heitmekorraldus seisneb peamiselt jäätmehoidlatesse selliste andurite paigaldamises, mis edastavad ametiasutustele täissaamise korral infot. Protsessi käigus analüüsitakse ka inimeste käitlusandmeid, mille abiga saab läbi viia teadlikkust suurendavaid kampaaniaid.

Näide targa jäätmekäitluse kohta tuleb taas Hollandist, kus Haagi linna on paigaldatud üle 6000 prügikonteineri, millest üle poole töötavad sensoritega. Pikaajalise praktika põhjal oskab linn nüüdseks paremini jäätmete ära viimist ajastada ning prügi sorteerida. Samasugune süsteem on alates 2017. aastast kasutusel ka New Yorgis, mis on Põhja-Ameerika üks suurima jäätmekäitlussüsteemiga linnu.

4. Kurjategijate elu läheb väga raskeks

Ulatuslik kaameravõrgustik koos tasemel analüüsivõimega suudab kurjategijaid identifitseerida kõikjalt, ka rahvamassidest. Kõige ehedam näide sellest on mõistagi Hiina, kus politseiüksused on tänu tehisintellektile kriminaale nabinud nii laevadelt merel kui ka rahvarohketelt staadionitelt. Hiinas asub üks maailma suurimaid kaameravõrgustikke, mis jälgib igapäevaselt kodanikke ning annab ametivõimudele teada kas või pisirikkumistest.

Sarnast tehnoloogiat proovivad rakendada ka teised suurlinnad eesotsas Londoniga. Politsei kasutab tehisintellekti ka päris füüsilisel kujul, uudsed robotid on juba praegu kasutusel näiteks pommirühmades ja kriminaalpolitseis luure eesmärkidel. Dubais „teenivad” juba teist aastat politseirobotid, kelle poole turistid saavad abi saamiseks pöörduda.

5. Meditsiin muutub palju personaalsemaks

Maailma rahvaarv kasvab hoogsalt ning iseenesestmõistetavalt ei suuda tohtrid kõikide patsientide informatsiooni järjepidevalt hallata. Automatiseeritud apteegid ja haiglaarvutid lubavad kiiremini inimestel abi juurde jõuda ning seeläbi haigla järjekordi vähendada.

Vanemate inimeste ning invaliidide abistamiseks arendatakse praegu välja intelligentseid „kõndijaid”, eksoskelette ning tarku ratastoole, mis koostöös targa kodu tehnoloogiaga aitavad neil rohkem iseseisvad olla. Tokyo lennujaamas näiteks võetakse olümpiamängude tarbeks kasutusele 300 elektrilist ratastooli, mis on võimelised iseseisvalt takistusi vältides inimestele abi pakkuma.

Pane tehisintellekt ise tööle

Ülemiste City ning Robotex kuulutasid välja võistluse, eesmärgiga luua “kratt” ehk tehismõistus, kes hakkaks abistama Ülemiste City asukaid ja külalisi ning millele hiljem ka füüsiline kuju anda. Parimatele töödele on välja pandud ka auhinnaraha.

Seda, mida kratilt oodatakse ja kuidas see tehisintellekti abil linnaku töötajatele, elanikele ja külalistele abiks peaks olema, saad lugeda siit.

Jaga
Kommentaarid