Katse käigus viidi kassipojad n-ö võõrasse tuppa, kus neid lubati veeta kaks minutit koos omanikuga, seejärel kaks minutit üksi ja seejärel taas omanikuga. Uuring tõestas, et 65 protsenti kassipoegadest väljendasid toast lahkuvale omanikule murelikkust ja ärevust.

Katset juhtinud USA Oregoni Ülikooli loomateaduse doktor Kristyn Vitale usub, et kassi ja omaniku suhted on vastastikused. “Nähtavasti on see sellepärast nii, et inimesed saavad kassidele tähelepanu pöörata ja kasside eest hoolitseda. Pakume neile toitu, sotsiaalset suhtlemist ja lähedust, samal ajal kui kass saab omanikule lohutust pakkuda,” ütles ta.

Varem on koeri peetud loomade seas ainulaadseteks, kuna uuringud on näidanud, et nad oskavad oma omanikega suhelda. Kristyn Vitale sõnul on kassid temperamentsemad ja nende mõistmiseks oli vaja teha lisauuringuid, kuid see ei tähenda, et nendega oleks olnud raskem töötada.

Uuringus osales oma omanikega 70 kassipoega, vanuses kolm kuni kaheksa kuud. Aasta pärast tehti samade osalejatega korduskatse, mille tulemused võrreldes esimese uuringuga olid samad.