Lumeboti koristusrobot saab töötada hooajast sõltumata, koristades tänavaid nii maha kukkunud lehtedest ja rämpsust kui ka lumest. 500 kilo kaaluv robot koristab kuni 5000 ruutmeetrit või näiteks 12 kilomeetrit kõnniteid. Esimese lumega viiakse robotid Mustamäe Tehnopoli teadusparki koristama.

“Robot sobib hästi kõnniteede, parkimisplatside, parkide ja hoonete ees olevate platside aastaringseks puhastamiseks. Koristusrobotid on varustatud ka kõrgtehnoloogiliste sensoritega, mis tagavad nende ohutuse jalakäijatele ja ümbruskonnale,” sõnas Lumeboti kaasasutaja Kaspar Kikerpill.

Seda, et inimene või näiteks mõni hulkuv koer roboti alla jääks, juhtuda ei tohiks. Kikerpill kinnitas, et roboti andurid tuvastavad inimese, looma, auto või maja juba kaugelt. Seega ei pea ka autojuhid muretsema, et parklasse jäetud sõiduk ära kriimustatakse.

Lisaks koristab robot tasa ja targu. Ta sõidab kuni kuus kilomeetrit tunnis. Lisaks saab masin töötada korraga umbes neli tundi, pärast seda on tal vaja end elektriga turgutada pisut alla tunni ja siis on robot taas valmis neljatunniseks tööjupiks.

Rendiks, mitte müügiks

Esimese aastaga ehitas Lumebot valmis kolm erinevat robotit ning septembris valminud kolmanda põlvkonna robotit saab endale nüüd lund või lehti tellida tasu eest koristama. “Novembris hakkavad meie robotid teenindama esimesi maksvaid kliente. See on igale idufirmale väga oluline verstapost, eriti tehnoloogiaettevõtte jaoks – saata oma laps tööle! Oleme uhked!“ ütles Kikerpill.

Üks masin maksab ettevõttele või kodusele kasutajale, kel palju lund lükata, vähemalt 720 eurot kuus. Hinnas on masina laadimisjaam ja erinevad tarvikud, et robot saaks rookida lund ja lükata lehti kokku. Ühtegi robotit ettevõtte müüa ei plaani, selle asemel pakuvad nad masinaid rendiks.

Kuigi roboteid katsetatakse alles Eestis, plaanitakse juba ka vallutada välismaad. Esimesena võttis Lumebot sihiks Soome, Rootsi ja Norra. Kui äri edeneb, tahab ettevõte paari aasta pärast Eesti roboteid Põhja-Ameerikasse saata.

Koristusrobotite turule toomiseks alustas Lumebot koostööd Eesti investeerimisettevõttega Superangel, kelle investorite hulka kuuluvad nii erainvestorid kui ka riiklik SmartCapi poolt hallatav fondifond, LHV Pensionifondid ja mitmed välisfondid.