Ilmselt on iga tehnoloogiahuviline kuulnud sellest, et Mate30 seeria on esimesed Huawei tipptelefonid, mis (vähemalt hetkel) Google'i rakendusi kasutada ei saa. Ettevõtte esindajate sõnul töö aga jätkuvalt käib ning lootust, et kord tuleb Google'i tarkvara siiski ka uuele telefonile, pole veel maha maetud. Seetõttu ei ole ettevõtte esindajad ka päris kindlad, kas telefon meie turul kunagi müügile tuleb või mitte.

Vaatamata sellele olid ettevõtte esindajad piisavalt lahked ning organiseerisid Fortele tutvumiseks testseadme. Kuna tegemist on hetkel Hiina turule mõeldud seadmega, siis me selle tarkvaralist poolt sellisena, nagu see meie turule võiks tulla, arvustada ei saa. Riistvara ja telefoni välimust saame aga edukalt vaadelda.

Maailma parim kaamera

Alustame kohe Huawei kõige tugevamast küljest - kaamerast. Tegelikult on kahju, et Huawei Mate30 Pro meie turule ei jõua, kuna tegemist on DXOMARK kaameraedetabeli põhjal hetkel kõige parema kaameraga telefoniga üldse maailmas ja seda on tegelikult märgatavalt tunda ja näha.

Huawei on aastate jooksul kaamerate arendamisesse palju vaeva pannud, tehes seejuures koostööd Leicaga. Iga kord, kui ettevõttel uus telefon välja on tulnud, on see alati olnud kaameraedetabelite esimeste seas. Näiteks selle aasta märtsis välja tulnud Huawei P30 Pro on jätkuvalt DXOMARKi tabelis esimese viie hulgas - eespool ongi nüüd vaid Huawei enda uus telefon, kaks oluliselt uuemat Samsungi Note-seeria telefoni ja üks Xiaomi.

Võimalusi kaameraga mängimiseks on palju ning eriti peaks see meelepärane olema just hobifotograafidele ja proffidele. Kaamera ärkab tõeliselt ellu Pro-režiimis, kuna siis on võimalik kõike sättida täpselt nii, nagu ise soovid. Samas on ka automaatrežiimi kasutades (mida inimesed enamjaolt kasutavad) asjalood märkimisväärselt paremaks läinud.

Fotode värv ja nende erksus on minu hinnangul muutunud oluliselt paremaks ja loomulikumaks. Kunagi heideti Huaweile ette seda, et nende tehisintellektisüsteemid, mis kaamera sees kõvasti tööd rabavad, teevad seda liialt usinalt ning need keerasid varem värve ebaloomulikuks. Mate30-ga tehtud pildid on aga üpris täpne visuaalne representatsioon sellest, mida silm päriselt näeb ja mulle see meeldib. Loomulikult on olemas erinevaid koolkondasid ning inimesed võivad fotosid tajuda erinevalt.

Üldiselt on Mate30 kaamera oluliselt parem kui varasemad Huawei kaamerad - pilt on üpris täpne representatsioon reaalsusest, värve pole üle keeratud ja valgustemperatuur on hea.
Punane värv on Huawei kaameraga ergas, kuid mitte liialt
Optiline suum toimib hästi ning võrraldab ka detailvõtteid teha
Viiekordse suumiga pimedas ruumis tehtud foto

Riskantne disain

Viimasel ajal on tootjad tutvustanud mitmeid riskantseid disainilahendusi, ilmselt kõige märkimisväärsem oli Apple iPhone 11 uute kaamerate saaga, kus tootja uus kaameralahendus internetis kõvasti kriitikat sai. Teiseks populaarsemaks (ja samuti kriitikat saanud) uueks trendiks on näiteks Huawei Mate30, Nokia kui ka uue OnePlus 7T puhul kasutatav ümmarguselt paigutatud kaamerate lahendus.

Täpselt nagu Apple'i puhulgi on tegemist maitse küsimusega - mõnele inimesele ringikujuliselt paiknevad kaamerad meeldivad, mõnede arust on tegemist aga tõelise jubedusega. Huawei on enda lahenduse spetsiaalselt välja toonud - tagumisele korpusele on kaamera ümber lisatud ringjas disanilahendus, mis seda esile toob. Maitselagedus või lahe detail? See jäägu igaühe enda otsustada.

Kaamerasüsteemi disaini fännamine on maitse asi.

Kätte võttes meenutas Mate30 väga Samsungi Note10 mudelit - samasugused sirgemapoolsed ja välja joonistatud otsad, samasugune tõeliselt äärest-ääreni kulgev ekraan. Ühesõnaga - stiilne, efektne ja igati tänapäevane disainilahendus. Kuid selles meepotis on Mate30 Pro puhul tilgake tõrva.

Huawei Mate30

Nimelt on selleks uuemaid iPhone'i telefone meenutav kulm, mis minu maitsele pisut liiga suur on ning muidu kaunilt ekraanilt ebavajalikult välja joonistub. Esipaneeli mahutatud kaamerad ja sensorid mahuvad sinna küll kenasti ära, kuid mina isiklikult eelistaks pigem teistsuguseid lahendusi, sealhulgas kasvõi pop-up kaamerat, mis korpusest välja kerkib.

Esikaamerasüsteemi on P30 Proga võrreldes lisatud sügavuskaamera

Üks disainiuuendusi, mida Mate30 puhul veel välja toodud, on volüüminupu puudumine. Selle asemel, et nuppu vajutada, saab kasutaja helitugevust reguleerida ekraani küljeosa abiga sellele kaks korda toksates. Kuigi efektne ja mugav, kujutan ma ette, et ekraani klaasi purunemisel või muul viisil telefoni kahjustumisel võib see olla õige pisut vähem töökindel kui füüsiline nupp.


Millal me seda näha võiks?

Kuna hetkel keegi Huawei poolel mingisuguseid lubadusi anda ei taha ega telefoni meie turule tuleku üle spekuleerida ei soovi, teen seda ise paari võimaliku tulevikustsenaariumi põhjal.

Esimese stsenaariumi kohaselt jõuaks Huawei ja USA valitsus kokkuleppele ning seadmetootja saaks Google'i litsentsid tagasi ning taas tulla meie turule Google'i teenustega telefonidega ning sealhulgas võiks olla ka Mate30. Ühest küljest on viidatud, et mingisugusele kokkuleppele ollakse jõudmas ning on isegi välja käidud, et enne jõule võivad Huawei seadmed taas Google'iga rõõmsalt koos eksisteerida.

Samas on mõned murettekitavad märgid näidanud ka seda, et probleemid USA ja Hiina vahel on teravdumas. Viimase näitena sellest võib tuua USA-s algatatud uurimise sotsiaalmeediaäpi TikTok kohta. Nimelt süüdistatakse rakendust selles, et see hoiab USA kodanike andmeid Hiina serverites ning kujutab endast võimalikku riski. Seda, kas ja kuidas see uurimine riikide suhteid mõjutab, näeme juba lähitulevikus.

Teine stsenaarium oleks see, et Huawei ja USA ei lepikski kunagi ära ning ettevõte peaks edasi minema iseenda rakendusepoe arendamisega. Välismeedias antud intervjuudes on viidatud, et Huawei enda App Gallery sellisel tasemel välja arendamine, et see ka Euroopas klientidele sobida võiks ning sisaldaks piisavalt rakendusi, võib minna kuni kaks aastat. See omakorda tähendaks seda, et valmiskujul Mate30 seadet me oma turul ilmselt kunagi ei näekski. Ja sellest oleks kahju.